Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 3. ožujka 1959. godine u Vukovaru je rođena Gordana Senaši, jedna od mnogo žena koje su tijekom Domovinskog rata ubijene s djetetom u utrobi. O njima se malo zna i malo piše, stoga je hvalevrijedan istraživački rad spisateljice Tanje Belobrajdić koja je neke njihove priče objavila u feljtonu "Nisu zaboravljeni". Jedna od njih priča je Gordane Senaši.

/ Borna Marinić

Za Josipa Senašija, Gordana Cekić udala se vrlo mlada, već 1974. godine. Ubrzo im se rodilo dvoje djece, 1975. sin Goran, te 1976. kćer Dalija. Nakon što je počeo opći napad na njihov Vukovar, sredinom rujna 1991. godine Josipov otac Ivan izveo je iz grada unučad Gorana i Daliju, i sklonio ih u Mađarsku kod prijatelja. Ostatak obitelji Senaši, Gordana, Josip i njegova majka Janja nekoliko su se puta tijekom opsade Vukovara, kako se crta bojišnice pomjerala, sklanjali u različita skrovišta, da bi se početkom studenog smjestili u skloništu Vučedolska kapljica u centru grada, preko puta Gradskog muzeja. 

Dana 15. studenog 1991. godine, dva projektila, pretpostavlja se 155 mm, pogodila su direktno u sklonište, u dio gdje su se nalazili civili i usmrtila 11 osoba. Baka Janja Senaši poginula je na mjestu, Gordanin suprug Josip je od zadobivenih rana preminuo na putu za bolnicu, a Gordana Senaši, s teškom ranom prsnog koša operirana je u Vukovarskoj bolnici. U knjizi “I bolnica je bila meta” objavljenoj 2007.,  ostat će zabilježeno kako je Gordana Senaši nakon sloma obrane grada i ulaska neprijateljske vojske u bolnicu, 20. studenog 1991. godine unesena u sanitetsko vozilo u konvoju vozila JNA: 

“Konvoj je oko 16 sati krenuo do vojarne JNA, a potom je, nakon dugog čekanja, nastavio prema Negoslavcima, umjesto prema Nuštru kao što je bilo dogovoreno. Na čelu konvoja bilo je vozilo JNA, potom vozilo s predstavnicima Međunarodnog Crvenog križa, pa oklopni transporter JNA, pa vozila s ranjenicima, potom vozilo Prve pomoći i na kraju autobusi. U Negoslavcima, gdje se konvoj zaustavio, lokalno stanovništvo i četnici prijetili su ranjenicima i osoblju bolnice. Nakon velikih problema i maltretiranja, konvoj s ranjenicima je oko 21 sat stigao u vojarnu JNA u Sremskoj Mitrovici. Oko 120 teških ranjenika prenoćilo je u stacionaru vojarne, a medicinsko osoblje uglavnom je noć provelo u autobusu u dvorištu vojarne. Na putu do Sremske. Mitrovice umrla je G. S. u petom mjesecu trudnoće…”.

Gordana Senaši pokopana je na groblju u Sremskoj Mitrovici, a njezini posmrtni ostaci preneseni su u Vukovar na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata tek 2002. godine te pokopani u grobnicu pored supruga Josipa i njegove majke Janje. Kada je preminula od posljedica ranjavanja, Gordana Senaši  bila je trudna pet mjeseci. Imala je trideset i dvije godine.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja