Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 31. srpnja 1947. godine, u Marini kraj Trogira rođen je heroj Domovinskog rata Andrija Matijaš Pauk. Srednju dočasničku "Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe Jugoslavenske narodne armije" završio je u Banja Luci. Kao profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš u više disciplina isticao se u JNA. U vojnom višeboju bio je od 1970. do 1980. u samome vrhu.

/ Borna Marinić

U samim začecima stvaranja Hrvatske vojske njegovo vojno znanje bilo je itekako dobrodošlo stoga se početkom Domovinskog rata pridružio Zboru narodne garde. U početku sudjeluje u borbama na Banovini i Kordunu, a zatim u listopadu 1991. odlazi u 4. gardijsku brigadu, koja će kasnije po njemu dobiti ime „Pauci“. 

Kao zapovjednik jedne od satnija pokazao je iznimno ratničko umijeće i golemu hrabrost kao pješak, a od prvih zarobljenih tenkova u lipnju 1992. ustrojava oklopno-mehaniziranu satniju i postaje njezin zapovjednik. Satnija je odmah uključena u borbe oko Dubrovnika u kojima je odigrala važnu ulogu, a ondje Andrija Matijaš dobiva nadimak „Pauk“. Krajem 1992. satnija prerasta u bojnu koja broji tridesetak tenkova s kojima sudjeluje u operaciji „Maslenica“. U njoj je, tijekom borbi za Kašić, Andrija Matijaš Pauk ranjen no već idućeg dana s 12 gelera vratio se na bojište. 

Kao načelnik stožera 4. gardijske brigade krajem 1994. sudjeluje u operaciji Zima ’94., a zatim i Skok-1, Skok-2, Ljeto 95, pripremnim operacijama za „Oluju“ koju je predvidio riječima “Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja”. Sa svojim tenkistima u Knin je ušao kao zamjenik zapovjednika 4. gardijske brigade. Jedan od najvećih heroja Domovinskog rata poginuo je 9. listopada 1995. tijekom posljednje operacije Hrvatske vojske „Južni potez“ u Mrkonjić-Gradu koji je jedno vrijeme bio nazvan po njemu – Matijaševo.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja