Budi dio naše mreže

Rođen general Hrvatske vojske Janko Bobetko

Na današnji dan, 10. siječnja 1919. godine rođen je general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1992. do 1995. godine - Janko Bobetko.

/ Borna Marinić

Rodio se u Crncu kraj Siska u kojem je završio gimnaziju, a potom i Veterinu u Zagrebu. U II. svjetskom ratu poginula su mu tri brata, a četnici su mu ubili oca te se priključio partizanima.

Iako je za vrijeme rata bio teško ranjen, preživio je i postao časnik JNA gdje je 1966. dogurao do čina general pukovnika. Za vrijeme hrvatskog proljeća 1971. godine priključio se hrvatskim reformistima, pa je odlukom Josipa Broza Tita isključen iz JNA zajedno s još 19 hrvatskih generala. Do osamostaljenja Republike Hrvatske nije mogao javno govoriti niti djelovati.

Tijekom Domovinskog rata Bobetko je odbijao ponuđeno mjesto Ministra obrane Republike Hrvatske, ali se uključuje u Domovinski rat na Banovini, a 10. travnja 1992. godine predsjednik dr. Franjo Tuđman mu dodjeljuje čin generala zbora Hrvatske vojske. Iste godine preuzima zapovjedništvo na Južnom bojištu tijekom kojeg uspješno vodi akcije deblokade Dubrovnika i operacije u dubrovačkom zaleđu: „Tigar“, „Konavle“ i „Vlaštica“.

Nakon toga, u studenom 1992. godine, postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zamijenivši generala Antona Tusa. Nakon deblokade Dubrovnika i okolice istaknuo se u vođenju operacija „Maslenica“ i „Medački džep“. Zbog ove zadnje optužen je za ratne zločine no nije htio primiti optužnicu i rekao je da u Haag neće dok je živ. U knjizi “Sve moje bitke” izdanoj 1996. godine napisao je: 

“Imam čist obraz koji mi dopušta da iza sebe ostavim pisani trag o svemu što sam radio i dovršio kroz svoj više od pet desetljeća dug vojni i politički život.”.

General Janko Bobetko preminuo je 29. travnja 2003. godine u Zagrebu.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Janko Bobetko

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja