Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 12. veljače 1992. godine, prilikom borbenog zadatka izviđanja terena poginuo je heroj Domovinskog rata Vinko Pečur.

/ Borna Marinić

Rođen je 13. listopada 1969. godine u Požegi. Odrastao je u obližnjem Jakšiću gdje je i završio osnovnu školu, a nakon toga pohađao je srednju školu u Pakracu te stekao zvanje građevinskog tehničara. U veljači 1991. godine Vinko ulazi u sastav MUP-a Republike Hrvatske, a osnutkom Zbora narodne garde u 63. samostalni bataljun ZNG. Krajem listopada ’91. bataljun prerasta u 123. požešku brigadu Hrvatske vojske u čijem osnivanju sudjeluje i Vinko Pečur. Istaknuo se u nizu oslobodilačkih akcija na području zapadne Slavonije, a koncem 1991. priključio se diverzantskom vodu kojim je zapovijedao njegov prijatelj Ante Bošnjak.

On je bio pripadnik jedne druge postrojbe unutar brigade, ali kada sam ja preuzeo zapovijedanje diverzantskim vodom on je došao k meni. U mene je imao povjerenja, ali ja sam ga odgovarao svjestan opasnosti kojima je moja postrojba izložena. Nisam mu mogao zabraniti. Rekao mi je – Ante, ako je određeno da poginem za domovinu, ja sam spreman s tobom stati rame uz rame.

Tako je Vinko Pečur postao pripadnik voda čije su zadaće najčešće izvršavane u dubini neprijateljskog teritorija.

Bavili smo se izvidničko-diverzantskim zadaćama. Primjerice, znali smo otići u pripremu terena kada bi trebali uništiti neki značajniji neprijateljski objekt. Iako su od 3.1.1992. kada je na snagu stupilo Sarajevsko primirje borbena djelovanja postala ograničena, mi smo i dalje išli u akcije u smislu preventivnog djelovanja. Bilo je to suzbijanje pokušaja neprijatelja da na podmukao način dođe u našu blizinu i ugrozi našu prvu crtu obrane. Uvlačili smo se u njihovu pozadinu i s ciljem prikupljanja podataka i uočavanja značajnijih objekata.

Prilikom izvidničke akcije na području Psunja Vinko Pečur nagazio je na protupješačku minu. Nažalost ozlijede su bile preteške te je preminuo na putu do bolnice.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja