Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 28. travnja 1992. godine, pri naletu kamiona na minu poginuo je heroj Domovinskog rata Siniša Hodžić.

/ Borna Marinić

Siniša je rođen 30. listopada 1970. godine u Zagrebu. Imao je sestru Slađanu te polubrata Miljenka. Odrastao je i živio u Brckovljanima kraj Dugog Sela u kojem je završio osnovnu školu. Nakon toga upisao je srednju „Prvomajsku“ u Zagrebu. Zaposlio se u tvornici posuđa „Gorica“ koja je bila smještena u Dugom Selu. Volio je pomagati drugima. Igrao je mali i veliki nogomet te ga se sjećaju kao izvrsnog golmana. 

Kada je počeo Domovinski rat dragovoljno je stupio u obranu domovine. Priključio se „Crnim mambama“, 1. bojni 2. A brigade Zbora narodne garde. Vatreno krštenje doživio je na Banovini, a izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini odlučio je otići pomoći obranu hrvatskog naroda koji je ondje živio. Poginuo je na livanjskom bojištu ispod brda Cincar na početku Glamočkog polja kada je vraćajući se s uspješno obavljenog zadatka vozilo naišlo na protuoklopnu minu. 

Za sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990.-1992., odličjem „Hrvatski vitezovi“ i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te zahvalom sa zlatnom plaketom „Grom“, dok mu je posmrtno dodijeljen čin časničkog namjesnika.  Od 2015. do korona uvjeta u spomen na Sinišu Hodžića, njegov Nogometni klub Dugo Selo organizirao je memorijalne turnire u malom nogometu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja