Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 19. travnja 1993. godine, na Dinari je, vraćajući se sa izvidničkog zadatka, poginuo pripadnik 126. domobranske pukovnije Igor Lipotić - Piroga.

/ Borna Marinić

Rođen je u Sinju 6. prosinca 1967. godine, a živio je i odrastao u obližnjem Trilju. Bio je odličan rukometaš i igrač rukometnog kluba Cetinka. Prijatelji su ga zvali Igi, a jedan od njih prisjetio ga se idućim riječima: 

“Bivši igrač triljskog rukometnog kluba, zaljubljenik u taj prekrasni sport, roker u duši i jedno veliko srce za svakoga od nas. Uvijek nasmijan, dobro raspoložen i uvijek sportski discipliniran. Znali smo pričati o glazbi, triljskim i sinjskim curama, o izlascima ali se on uvijek vraćao na rukomet, sport o kojem sam znao samo ono sa televizije. On je o tome pričao sa tolikom ljubavlju i zanesenošću da sam i ja u tim trenucima bio skupa s njim na parketu.”

Kada je počeo Domovinski rat Igor se dragovoljno priključio obrani Republike Hrvatske. Prošao je Južno bojište, Kupres, Bosansku Posavinu te sinjsko bojište na kojem je na Dinari poginuo. Vraćajući se s izviđanja zajedno s dvojicom suboraca iz 126. domobranske pukovnije ušao je na području Vještić gore u minsko polje. S Igorom Lipotićem život su tog dana na oltar Domovine položili Jakov Jeličić-Delušić i Ante Penić.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja