Budi dio naše mreže

Poginuo dr. Predrag Đaković

„Blago onima koji umiru u Gospodinu, neka otpočinu od svojih napora jer ih prate njihova djela“, redak je iz knjige Otkrivenja koji stoji na grobu dr. Predraga Đakovića u Velikoj Gorici.

/ Borna Marinić

Doktor Pero, kako mu je bio nadimak, rođen je 23. srpnja 1948. godine u Zagrebu. Odrastao je s godinu dana mlađom sestrom Sanjom. Roditelji su mu bili profesori, a Predrag je nakon gimnazije upisao Medicinski fakultet u Zagrebu. Za vrijeme studija putovao je svakog ljeta duž Europe i sjeverne Afrike. Pričao je više jezika, a osobitu ljubav gajio je prema esperantu. Njegovi su članci i prijevodi na tom jeziku bili zapaženi u svjetskoj esperanto literaturi. Završio je fakultet s visokim prosjekom te je dobio ponude da ostane raditi na Fakultetu. Ipak, Predrag je htio stjecati iskustvo u praksi te se odlučio za liječnički poziv.

Nakon odsluženja vojnog roka u JNA, doktora Đakovića pustolovni duh odvodi na otok Iž kod Zadra gdje radio kao doktor u mjesnoj ambulanti. Pamte ga kao vrlo inteligentnog, odmjerenog i marljivog doktora koji je konstantno želio napredovati i nadograđivati svoje stručno i intelektualno znanje. Upisao je specijalistički studij oftamologije koji je pred završetak prekinuo rat. Đaković je tada radio u Stanici za hitnu medicinsku pomoć u Zagrebu.

U rat se direktno uključio u kolovozu 1992. godine kada s Taktičkom grupom 153. velikogoričke brigade odlazi u Bosansku Posavinu kao zapovjednik sanitetskog voda. Poginuo je na današnji dan, 8. rujna 1992. godine, na prvoj crti bojišnice kod sela Potočani nedaleko Odžaka spašavajući ranjene hrvatske vojnike. Sanitetsko vozilo u kojem se nalazio pogodila je granata koja je doletjela sa srpskih položaja. Iza sebe ostavio je suprugu Mladenku te petero djece – sinove Vala, Dana i Gaja te kćerke Sanu i Petru.

Ovom prilikom spomenuti ćemo se i petorice hrvatskih vojnika koji su kao pripadnici 153. brigade Hrvatske vojske koji su tog dana položili svoje živote u obrani hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini – Josip Gvozdanić, Smiljan Karlović, Vlado Lukinić, Dražen Milinković i Dražen Zdelar.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
dr. Predrag Đaković

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja