Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1995. godine, prvog dana, u operaciji "Bljesak" kod Caga je poginuo heroj Domovinskog rata Nebojša Buha.

/ Borna Marinić

Buha je bio iz sela Gradina nedaleko Virovitice. Majka Jagoda bila je katolikinja, a otac Pajo pravoslavac. Oboje su se smatrali Hrvatima i prije rata. Zanimljivo Pajo Buha je bio polubrat Bošku Buhi, narodnom heroju Jugoslavije. Nebojša je rođen 1960. godine. Po struci je bio monter plinskih instalacija. Kao pripadnik 81. gardijske bojne, virovitičkih “Kumova” i imao je čin časničkog namjesnika, najviši dočasnički vojni čin u Hrvatskoj vojsci. Nebojša je branio Gradinu iz mitraljeza koje ga je odmilja zvao Garo. Pucao je iz njega i po zrakoplovima JNA kada je vojarna zauzeta pa su ljudi govorili „Evo, Buva udara.” Prema riječima njegova majke, u operaciji “Bljesak” nije trebao niti sudjelovati jer je bio na bolovanju, no svojom voljom otišao je u rat. Poginuo je kod Caga, mjesta koje se nalazi na cesti prema Lipiku, sjeverno od Okučana. Iza sebe je ostavio suprugu Đurđicu i osmogodišnju kćer Gabrijelu.

Istog dana u operaciji “Bljesak” poginuo je heroj Domovinskog rata Vladimir Deščak. Deščak je rođen 17. kolovoza 1972. u Brežicama (Slovenija). U lipnju 1991., odmah nakon završene srednje škole pristupio je kao dragovoljac u 1. gardijsku brigadu “Tigrovi”. S “Tigrovima” prolazi niz ratišta na kojima pokazuje izuzetno hrabrost i odvažnost. 

Iduće 1992. prešao je u 66. bojnu Vojne policije s kojom nastavlja kao vojni policajac izvršavati vojno – policijske zadaće na prostoru cijele Hrvatske. U Ministarstvo unutarnjih poslova prelazi u veljači 1993. godine, a u siječnju 1995. godine dolazi u Specijalnu jedinicu policije PU zagrebačke “Alfe”. S “Alfama” sudjeluje u operacijama “Krug”, “Poskok 2” i “Bljesak”. U oslobodilačkoj operaciji “Bljesak” Deščak je bio izviđač u skupini čiji je osnovni zadatak bio probiti neprijateljske linije i omogućiti daljnji prodor naših snaga. Vladimirove pogibije prisjetio se u Večernjem listu njegov suborac Robert Hasija: 

“U ekipi izviđača koji su išli naprijed bila smo trojica: Vlado Petrović, Vlado Deščak i ja. Još je bio mrak, jedva smo vidjeli kuda hodamo pa nas je već nakon petnaestak metara dočekala zasjeda. Ispalili su nekoliko rafala i pobjegli, ali dovoljno da izgubimo Vladu. Primio je tri-četiri metka. Nisam mogao vjerovati, ali Vlado je umro s osmijehom na usnama.”

Iza sebe Vladimir Deščak ostavio je suprugu i dvoje djece. Svake godine veterani iz specijalne jedinice Alfe organiziraju memorijalni turnir u praktičnom pucanju Deščaku u čast.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja