Budi dio naše mreže

Poginuli Domagoj Jogunica i Damir Marušić

Na današnji dan 1992. godine u minobacačkom napadu na Zečju glavu u dubrovačkom zaleđu stradala su dvojica pripadnika 102. novozagrebačke brigade HV-a Domagoj Jogunica i Damir Marušić dok je gotovo 20 pripadnika te postrojbe izbačeno iz stroja uslijed ranjavanja.

/ Borna Marinić

Domagoj Jogunica rođen je 27. siječnja 1962. u Zagrebu u obitelji Mirka i Josipe. Odrastao je s dvije godine starijim bratom Tomislavom. Otac mu je bio profesor, a majka službenica. Osnovnu i srednju upravnu školu završio je u rodnom gradu. Bio je apsolvent na Pravnom fakultetu i na Višoj školi za trenere na Fakultetu za fizičku kulturu, danas Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Bio je oženjen Romanom s kojom je imao kćerku Virnu. Živjeli su u novozagrebačkom naselju Zapruđe.

Od samog osnutka 102. novozagrebačke brigade Hrvatske vojske, u listopadu 1991., priključuje se njezinim redovima te je u njoj obnašao dužnost zapovjednika satnije. Tijekom 1991. sudjelovao je u obrani Hrvatske na pokupskom i banovinskom ratištu, a iduće 1992. odlazi s postrojbom na dubrovačko ratište gdje gubi život. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, a posmrtno je promaknut u čin satnika.

Damir Marušić rođen je 21. listopada 1963. u Zagrebu kao sin jedinac u obitelji Vitomira i Dragice. Otac mu je bio ekonomist, a majka administrativna tehničarka. Osnovnu i srednju građevinsku školu završio je u Zagrebu. Volio je sport, u klubu „Mladost“ trenirao je plivanje i vaterpolo, a pored toga trenirao je i rukomet i košarku. Pamte ga kao živahnu i društvenu osobu. Živio je u zagrebačkom kvartu Maksimir.

U srpnju 1991. godine priključio se 1. gardijskoj brigadi „Tigrovi“, a potom prelazi u 102. novozagrebačku brigadu. „Baja“ kako su ga nazivali suborci prošao je niz ratišta, a poginuo je na dubrovačkom ratištu ostavivši iza sebe 4-godišnjeg sina Mateja. Pokopan je na Mirogoju, a zapovjednik Krešimir Špeletić ondje je kazao: 

„Iskra života koja je u njemu tinjala do zadnjeg časa, nije mu dala da izgubi svijest. Borio se za život zajedno s njegovim drugovima, koji su ga nosili dole niz strminu satima, jer je bio takav položaj. I nije izdržao. Rane su bile prevelike. Pomoći nije bilo ni njemu ni Domagoju Jogunici. Bio je to jedan užasan dan. Dan koji ćemo svi pamtiti po hrabrosti onih koji su bili gore i koji su pomagali, da dođu opet do nas. Nažalost, Damir je bio među onima koji se nisu uspjeli vratiti.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Damir Marušić Domagoj Jogunica

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja