Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 18. svibnja 1991., u Zagrebu je osnovana Srpska narodna stranka. U programskim načelima ističe se da će stranka poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Hrvatske, a okupljat će Srbe i sve građane ,,dobre volje", bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Za predsjednika je izabran Milan Đukić.

/ Borna Marinić

Stranka je predstavljala skupinu pripadnika srpske manjine koja se nije slagala sa secesionističkom politikom Srpske demokratske stranke. U jeku optužaba iz međunarodnih krugova utjecajnih u svijetu, a vrlo nesklonih Hrvatskoj, u kojima se neutemeljeno i zlonamjerno prikazivalo Hrvatsku kao novu NDH, Đukić je organizirao stranku hrvatskih Srba koja je prihvatila novo uređenje i novu hrvatsku državu. Kad su velikosrpski napadi na Hrvatsku eskalirali postala je stranka koja je zastupala interese Srba na područjima pod nadzorom hrvatske vlasti.

Stranka je ubrzo dobila povlašten tretman u državnim medijima, a Đukić je dobio dužnost pomoćnika ministra unutarnjih poslova i savjetnika predsjednika Franje Tuđmana. Na parlamentarnim izborima 1992. godine SNS nije uspjela prijeći prag od 3 % za ulazak u Sabor. Međutim presudom Ustavnog suda tri njezina zastupnika, uključujući Đukića, dobila su saborske mandate, jer na listama drugih stranaka koje su prešle prag nije bilo dovoljno zastupnika srpske nacionalnosti, a da bi se ispunila kvota koju je propisivao tadašnji ustavni zakon o pravima manjina.

Milan Đukić je ubrzo nakon toga postao potpredsjednik Sabora, a SNS dobio nadimak Stranka Tuđmanovih Srba, s obzirom da je uvijek podržavao HDZ i vladu, a nikad opoziciju. Ta se percepcija kasnije promijenila, kada je SNS počeo sve više kritizirati odnos vlasti prema srpskoj manjini. Od početne faze kad su ga zvali “Tuđmanovim Srbinom”, Đukić je vremenom sve više postajao njegovim protivnikom, do te mjere da je neutemeljeno optuživao Tuđmana i hrvatske vlasti za progone Srba, zbog čega je bio metom žestokih reakcija hrvatskih intelektualaca u medijima. 

Srpska narodna stranka nadala se da će zastupati interese srpskog naroda dugi niz godina, no to se nije ostvarilo jer su doživjeli poraz od strane SDSS-a Milorada Pupovca. Milan Đukić još za života kritizirao je stavove i politiku Milorada Pupovca. Naime u srpnju 1992. izjavio je za Pupovca da je marioneta Slobodana Miloševića, a i poslije rata Đukić je bio kritički raspoložen prema SDSS-u, osobito jer su za pobjede u svojim izbornim jedinicama služili kako je on rekao “Srbima-autobusarima”.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja