Budi dio naše mreže

Osnovana Specijalna jedinica policije „Poskoci“

Na današnji dan 1990. godine pri Policijskoj upravi Zadar osnovana je Jedinica za posebne namjene iz koje se kasnije razvila Specijalna jedinica policije „Poskoci“ MUP-a Republike Hrvatske.

/ Borna Marinić

ica Jezgru ove prve legalne postrojbe hrvatskih vlasti na zadarskom području činilo je 30 pripadnika koji su završili tečaj Prvi hrvatski redarstvenik. U ožujku 1991. sukladno potrebama broj pripadnika raste te se jedinica ustrojava kao Posebna jedinica policije. Prvi izravni oružani sukob jedinice sa srpskim teroristima dogodio se 2. svibnja 1991. godine kada je ubijen mladi policajac Franko Lisica. 

U ljeto 1991. „Poskoci“ odlaze na najteža krizna žarišta te sudjeluju u obrani Lišana Ostrovičkih, a kasnije i Kruševa gdje rame uz rame s pripadnicima 4. A brigade ZNG-a sve do rujna odolijevaju napadima neprijatelja. Uz stalnu prisutnost na prvim crtama obrane Zadra, „Poskoci“ sudjeluju i u bitkama za vojarne na okolnom području. U svibnju 1992. istaknuli su se u akciji „Jaguar“ kada je oslobođeno brdo Križ. Sudjeluju u izviđanjima i pripremama za operaciju „Maslenica“ u kojoj su u siječnju 1993. odigrali značajnu ulogu. Tri godine proveli su na Velebitu čekajući „Oluju“ o čemu je u filmu HRT-a „Četiri ljeta i tri zime“ progovorio zapovjednik jedinice Svemir Vrsaljko.

„Mislim da čovjek ne treba biti vojno obrazovan da shvati strateški značaj i ulogu ove svete planine. Na ovom prostoru nikad čovjek nije živio četiri ljeta i tri zime. Strateški je bitan zato što je ovo jedna od dominantnih točaka. Znamo da je njihov plan bio presjeći hrvatsku na dva dijela. Međutim s ovih pozicija se kontroliraju Ravni Kotari i komunikacija u podvelebitskom dijelu, a s njega se kada je lijepo vrijeme vidi pola Hrvatske. Ovo je jedna od najužih točaka koje je Hrvatska čuvala da bi mogla držati južnu Hrvatsku na životu.“

Na Velebitu su „Poskoci“ dočekali i „Oluju“ u kojoj su kao dio skupnih snaga specijalne policije MUP-a RH sudjelovali u oslobađanju radiorelejnog centra Ćelavac. Dužnost zapovjednika Specijalne jedinice policije „Poskoci“ obnašali su Đuro Župan, Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Poskoci

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja