Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 7. ožujka 1992. godine general bojnika Hrvatske vojske Ante Zorislav Roso izdao je zapovijed za osnivanje bojne "Knez Branimir".

/ Borna Marinić

Naime, krajem veljače 1992. godine skupina pripadnika bojne “Zrinski” stigla je na područje zapadne Hercegovine. Upravo oni bili su instruktori i prvi zapovjednici satnija u bojni “Knez Branimir”. Po jedna satnija osnovana je u Posušju, Širokom Brijegu, Ljubuškom, a u travnju i u Uskoplju. Na čelo bojne postavljen je pukovnik Slavko Grubišić koji se početkom Domovinskog rata vratio u domovinu iz emigracije.

Tada HVO još nije bio službeno ni osnovan, a bošnjački političari u Sarajevu su sebe i sve oko sebe uvjeravali kako “rata neće biti”. Postrojba je popunjena isključivo dragovoljcima, s ciljem obrane od srpskog agresora.

Bojna „Knez Branimir“ postrojba na čijim je temeljima osnovana Pukovnija, a zatim i 1. gardijska brigada HVO-a “Ante Bruno Bušić”. To je bila prva profesionalna postrojba u HZ Herceg Bosni. Pukovnijom postaju 13. lipnja 1992. Imala je četiri bojne, posušku “Vitez Damir Martić”, širokobriješku “Ivica Jelčić Čarls”, livanjsku “Ferdo Sučić” i uskopaljsku “Zvonko Krajina”. Jačanjem borbi u srednjoj Bosni donesena je odluka o osnutku bojne u Žepču, koja je nosila naziv “Andrija Tadić”, također po poginulom pripadniku postrojbe. Tijekom rata poginulo je 106 njezinih pripadnika, a njih 450 je ranjeno. Kroz postrojbu je prošlo oko 5000 pripadnika iz BiH, Hrvatske, ali i cijelog svijeta.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja