Budi dio naše mreže

Osnovana Banijska oluja

Na današnji dan 1991. godine osnovana je 2. bojna 2. gardijske brigade Zbora narodne garde - "Banijska oluja". Bojna je formirana iz dijela Posebne jedinice policije PU Sisak o čemu je u knjizi Borne Marinića "Specijalna jedinica policije "Osa" u Domovinskom ratu" progovorio Marijo Božić.

/ Borna Marinić

“Prostorije policije u Tomislavovoj ulici u centru grada gdje je do tada bila smještena PJP više nisu bile dostatne, stoga jedinica u svibnju odlazi u naselje Omladinske radne akcije u Sisku, popularno nazivano ORA. Jedinici se također priključuju i dragovoljci koji nisu završili tečaj. Ubrzo se osniva ZNG te na ORA-u dolazi Božo Budimir, prvi zapovjednik 2. A brigade ZNG, koji je pozvao pripadnike Posebne jedinice policije da se pridruže ZNG. Većina je prihvatila taj poziv te je od tog dijela pripadnika PJP osnovana 2. bojna 2. A brigade ZNG, zvana „Banijska oluja“. Nakon toga, krajem svibnja 1991. godine Posebna jedinica policije PU Sisak dolazi na razinu četiri ojačana odjeljenja koja čine 47 pripadnika. „Drago Matanović koji je kasnije postao zapovjednik 2. gardijske brigade „Gromovi“ bio je kao i njegov brat Predrag Matanović u Posebnoj jedinici policije Sisak.“

Ova bojna “Gromova” bila je okosnica obrane Sunje, Siska, Komareva, Mošćenice i okolnih mjesta. Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja, bojna se u proljeće 1992. popunjava i dodatno obučava. U lipnju ’92. dio bojne odlazi na dubrovačko ratište gdje sudjeluje u oslobađanju okupiranih krajeva na jugu Hrvatske. Paralelno s njihovim angažmanom, dio bojne odlazi na Brodsko-posavsko ratište. Sudionica je oslobodilačkih operacija „Maslenica“, „Oluja“ i „Una 95“. 

Tijekom Domovinskog rata kroz 2. bojnu 2. gardijske brigade „Banijska oluja“ prošlo je oko 2.500 gardista, iz njezinog sastava poginulo je 46 pripadnika među kojima i njezin zapovjednik Predrag Matanović, jedan od najvećih heroja Domovinskog rata. Postrojba je bila primjer vojne stege, obučenosti i bojevog djelovanja na ratnim zadaćama, a njezini pripadnici služili su na ponos i čast Hrvatske vojske.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Banijska oluja

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja