Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 14. veljače 1994. godine, osnovana je u Virovitici 81. gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi“.

/ Borna Marinić

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske procijenio je da na nekim područjima Republike Hrvatske postoji potencijal za formiranje profesionalnih postrojbi koje bi mogle poslužiti kao svježa snaga za poduzimanje operacija konačnog oslobođenja Hrvatske. Jedno od njih bilo je i virovitičko područje na kojem je koncem 1993. u velikoj mjeri demobilizirana 127. virovitička brigada HV. 

Tako je 14. veljače 1994. formirana 81. gardijska bojna Hrvatske vojske poznata pod nazivom „Kumovi“. Zapovjednik bojne bio je pukovnik, kasnije stožerni brigadir, Renato Romić. Odmah po ustrojavanju započeo je proces selekcijskih obuka budućih pripadnika 81. gardijske bojne, u gardijskom nastavnom središtu u Virovitici te opremanje i daljnje obučavanje novoustrojene postrojbe. Selekciju za prijam gardista prošlo je 2640 kandidata od kojih su 1082 primljena u sastav bojne. Brojčano stanje s vremenom se mijenjalo no uvijek je bilo više od onog propisanog ustrojem (jedina u Hrvatskoj vojsci).

Okosnicu ljudstva njenog sastava činili su stanovnici virovitičkog područja ali znatan broj pripadnika bio je i s prostora Pitomače, Slatine, Orahovice, Grubišnog Polja, Našica, Daruvara, Pakraca te drugih krajeva Hrvatske, čak iz Dubrovnika. Skup takvih pojedinaca i grupa koncentriran u jedinstvenu profesionalnu gardijsku postrojbu, predvođen vrlo homogenim zapovjedništvom, shvaćajući kakve zadaće predstoje, otpočeo je specijalističku izobrazbu pješačkih satnija koja je trajala od travnja do rujna 1994. godine.

Ratni put „Kumovi“ su započeli u operaciji „Bljesak“, a zatim i na istočno-slavonskom bojištu s kojeg odlaze u Bosnu i Hercegovinu. Ondje sudjeluju u operaciji „Ljeto 95“ koje je bilo uvertira za oslobodilačku operaciju „Oluja“ u kojoj su „Kumovi“ sudjelovali u oslobađanju Knina zajedno s 4. i 7. gardijskom brigadom HV. Ubrzo nakon „Oluje“ slijedio je odlazak na Južno bojište, na područje Konavala, gdje je Vojska Republike Srpske pokušala izbiti na more. Posljednje ratne zadatke bojna je obavila u operaciji „Maestral“ u kojoj je sudjelovala u oslobađanju Jajca.

Okončanjem rata i preustrojem Oružanih snaga RH, 81. gardijska bojna je u travnju 1996. ukinuta, a njezino ljudstvo uvedeno u sastav 2. gardijske brigade. U temelje slobodne i demokratske Hrvatske živote je ugradio 21 gardist iz „Kumova“.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja