Budi dio naše mreže

Uspješno okončanom oslobodilačkom operacijom "Vlaštica" u dubrovačkom zaleđu, 26. listopada 1992. godine napokon je oslobođen čitav hrvatski jug.

/ Borna Marinić

Vlaštica je 915 metara visoka planina u dubrovačkom zaleđu s koje su u Domovinskom ratu tijekom 1992. godine pripadnici postrojbi vojske Republike Srpske vršili navođenje topničke vatre na civilne ciljeve u Dubrovniku i okolici. Zbog tih je razloga bilo prijeko potrebno ovladati tom planinom, pa se uspjeh u ovoj operaciji smatra jednim od najvećih uspjeha u Domovinskom ratu na Južnom bojištu.

Operacija je pomno planirana duže vrijeme. Izvidnici 4. gardijske i 163. dubrovačke brigade tri su mjeseca izviđali teren i tražili najprohodnije pravce djelovanja. Plan akcije je bio da se 3. bojna 4. gardijske brigade popne zapadnom padinom Vlaštice na njezin sami vrh, jedna satnija 2. pješačke bojne 163. brigade HV južnom padinom na Ilijin vrh, a jedna satnija 1. pješačke bojne 163. brigade jugoistočnom padinom do male, ali značajne kote Buvavac. Podršku pješaštvu na svim pravcima djelovanja je pružalo topništvo Hrvatske vojske.

Akcija je krenula u 5 sati ujutro 22. listopada 1992. godine žestokom topničkom paljbom po neprijateljskim topničkim položajima. Iznenađenja kod neprijatelja nije bilo jer je dan ranije pokrenuta operacija „Konavle“. Upravo zato je zapovjednik Južnog bojišta general Janko Bobetko u pokrenuo operaciju „Vlaštica“. Naime  prema sporazumu potpisanom u Ženevi nekoliko tjedana prije, postrojbe JNA trebale su napustiti to područje, no general Bobetko nije vjerovao političkim dogovorima i operativnim mogućnostima snaga UN-a da preuzmu ta područja prije nego što ih snage u povlačenju manevrom prepuste srpskim postrojbama s teritorija Bosne i Hercegovine.

Postrojbe koje su sudjelovale u operaciji „Vlaštica“ su krenule sa svojih polaznih položaja istovremeno. Unatoč izrazito teškom i gotovo neprohodnom terenu te velikom usponu, jakim, dobro naoružanim neprijateljskim snagama na samim vrhovima i njihovim neprestanim topničkim djelovanjem po postrojbama Hrvatske vojske, do 26. listopada 1992. godine postrojbe Hrvatske vojske su potpuno ovladale Vlašticom. Nakon završetka borbenih djelovanja pristupilo se organiziranom prikupljanju zarobljenog oružja, tehnike i ostale opreme koju je neprijatelj ostavio za sobom.

Janko Bobetko svoju je inicijativu u knjizi „Sve moje bitke“ opisao kao jednu od najtežih odluka i najvećih rizika koje je preuzeo u životu. Čast postrojbama koje su tolike mjesece oslobađale hrvatski jug, 29. listopada 1992. iskazao je državni vrh, s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, posjetom Dubrovniku i veličanstvenom vojnom smotrom u gruškoj luci.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja