Budi dio naše mreže

I dok su na južnom dijelu doživjele poraz, hrvatske snage na sjevernom dijelu novljanskog bojišta postigle su na današnji dan 1991. značajan uspjeh. Pripadnici specijalne postrojbe MUP-a „Merčep“ zajedno sa 56. samostalnim bataljunom iz Kutine i 2. bojnom 105. bjelovarske brigade Zbora narodne garde iz Čazme u jutarnjim satima započeli su akciju oslobađanja sela Bujavica. Radilo se o selu na dominantnom položaju otkuda su konstantno granatirana okolna sela koja se nisu našla pod okupacijom.

/ Borna Marinić

Iako nije bio podržan adekvatnom topničkom pripremom, napad na Bujavicu okončan je pobjedom hrvatskih snaga. Nakon nekoliko sati borbe, Srbi su se povukli u Lovsku. Bilo je to prvo oslobođeno mjesto na novljanskom bojištu. U borbi na hrvatskoj strani nije bilo poginulih, tek trojica ranjenih, a neprijatelju su naneseni gubici i zaplijenjena znatna količina oružja i streljiva. Iako je akcija pokazala određene slabosti u organizaciji, Bujavica je postala prvo oslobođeno selo na novljanskom bojištu. Bilo je od velikog značenja za moral, kako branitelja, tako i lokalnog stanovništva, a već krajem mjeseca na tom je području pokrenuta oslobodilačka operacije „Orkan-91“ u kojoj su oslobođena i okolna mjesta.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja