Budi dio naše mreže

Okupirana Maslenica

Pobunjeni Srbi potpomognuti moćnim oklopnim snagama 9. kninskog korpusa JNA pokrenuli su, iz smjera Obrovca, 11. rujna 1991. godine jak napad u zadarskom zaleđu.

/ Borna Marinić

Početkom rujna neprijatelj je na područje Obrovca doveo nove snage s područja Like i Knina koje su u početku aktivnosti bazirale na topničkim napadima sve do 9. rujna kada je pokrenut neuspješan pješački napad, uz potporu oklopno-mehaniziranih snaga, na selo Jasenice. Dva dana kasnije nakon topničke pripreme u 10 sat krenuo je novi pješačko-tenkovski napad u koji su se oko 14 sati uključili i jugozrakoplovi.

Malobrojni branitelji Jasenica u početku su se uspješno odupirali te uništili jedan oklopni transporter i tenk. Ipak, agresor je u popodnevnim satima probio obrambene linije i branitelji su se morali povući iz Jasenica i Maslenice preko masleničkog mosta do Rovanjske. Time je presječena Jadranska magistrala i prometna komunikacija prema Rijeci i Zagrebu, a Srbi su ovladali Masleničkim mostom i Novskim ždrilom. Padom Jasenica i Maslenice, neprijatelj je pod paljbeni nadzor stavio Novigrad, a branitelji Kruševa našli su se u potpunom okruženju.

U popodnevnim satima neprijatelj je izravno pogodio trajekt kojim su se opskrbljivali branitelji Kruševa na koje je istog dana pokrenut pješačko-tenkovski napad. Jedan iz smjera Obrovca, i drugi iz smjera Karina. Branitelji Kruševa predvođeni 4. A brigadom Zbora narodne garde napade su odbili nakon čega je zapovjednik srpskih snaga Ratko Mladić zatražio preko europskih promatrača primirje koje je zapovjednik 4. brigade Ivo Jelić i prihvatio.

Ipak, srpske snage nastavile su napade koje hrvatske snage uspješno odbijaju no uz znatne gubitke. Kada je postalo jasno da će Kruševo biti nemoguće obraniti zapovjednik Ivo Jelić, uz konzultacije s nadređenima, donio je odluku o postupnom povlačenju. Ona je u cijelosti provedena tijekom noći s 11. na 12. rujna kada su se hrvatske snage izvukle i prebacile u još uvijek slobodni Novigrad. 

Poučeni dotadašnjim stradanjima, oprezni napadači tek su tri dana poslije ušli u Kruševo i zauzeli ga. Boj za Kruševo ujedno je bio početak rata u Dalmaciji, ali i vatreno krštenje Specijalne jedinice policije „Poskoci“ iz Zadra, 112. brigade i napose 4. brigade čijih je 6 pripadnika poginulo u obrani tog mjesta. Prostor Novskog ždrila oslobođen je i obranjen 1993. tijekom operacije Maslenica, a Kruševo je oslobođeno u operaciji „Oluja“ 1995. godine.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
maslenica

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja