Budi dio naše mreže

Početkom Domovinskog rata mnogi su se dijelovi Hrvatske našli na prvoj crti bojišta, pa tako i ogulinski kraj. Iako je većinu u nekadašnjoj ogulinskoj općini činilo hrvatsko stanovništvo, dobar dio sela bio je nastanjen Srbima koji se nisu mirili s novonastalim promjenama.

/ Borna Marinić

Sukob se intenzivirao u rujnu 1991. kada počinju borbe za mnoge vojarne i skladišta JNA u tom kraju. Prvi veliki uspjeh bilo je osvajanje dviju vojarni u samom Ogulinu, nakon čega su slijedile borbe za one u obližnjem Skradniku i Oštarijama u kojima je sudjelovalo i tadašnje Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo.

Te će borbe posebno ostati u sjećanju mještanima Kamenice, malenog sela na obali Tounjčice. Ondje je 18. rujna 1991. mitraljezac Josip Broz oborio MIG 21 kojim je upravljao pilot JNA Goran Mandić. Iako se Mandić uspješno katapultirao, pri padu je ozlijedio nogu i nije se uspio dokopati okupiranog područja te su ga mještani Kamenice uskoro zarobili. Nakon što su mu dopustili da se telefonom javi obitelji predali su ga u Karlovac te je poslije razmijenjen.

O tome kakvu je sreću imao govori i podatak da mu je to bio drugi put da se katapultirao pri padu zrakoplova. Naime, nekoliko godina prije zapalio mu se zrakoplov pri polijetanju na aerodromu Željava kraj Bihaća. Zanimljivo, ovo nije bio prvi herojski čin branitelja tog malog sela između Ogulina i Slunja. Nekoliko dana ranije u malobrojni branitelji odbili su tenkovski napad na selo te čak i zarobili jedan tenk koji je u povlačenju tijekom noći JNA ostavila za sobom. Tenk je potom odvezen u Tounj na popravak te je služio Hrvatskoj vojsci.

Dan nakon obaranja MIG-a 21, 19. rujna, osvojene su vojarne u Skradniku, no veliko skladište oružja i streljiva u Oštarijama JNA je sredinom listopada dignula u zrak nakon neuspješnih dugotrajnih pregovora s hrvatskom stranom. Time su završene borbe za vojarne u tom kraju, a bojišnica je uspostavljena na liniji Kamenica – Vojnovac – vrh Kapele odakle su hrvatske snage 1995. krenule u oslobađajuću operaciju Oluja.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja