Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 22. rujna 1991. godine, zrakoplovi Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva napali su Veliku Goricu. Tijekom obavljanja zadaće blokade radarske postaje JNA Kurilovec na istočnoj strani grada u tom su napadu život izgubili Vlado Stepanić i Neven Veselić postavši tako prve žrtve Domovinskog rata u Velikoj Gorici.

/ Borna Marinić

Teško ranjene Stepanića i Veselića, hitna pomoć vrlo brzo prebacila je a Zagreb. Nažalost Neven Veselić, star 28 godina, preminuo je na putu do bolnice. Vladimir Stepanić umro je u bolnici istog dana. 

Stepanić je rođen 5. srpnja 1955. godine u Zagrebu. Odrastao je kao sin jedinac u obitelji Tome i Katice, rođenih Velikogoričana. Nakon što je u Gorici završio osnovnu školu u Stuttgartu je završio srednju obrtničku školu te stekao zvanje kovinotokara. Njemački je govorio izvrsno. Bio je otvoren i društven, svirao je harmoniku te je volio pjevati. Umjetnički talent iskazivao je i na druge načine – izrađujući bakroreze. Volio je putovati s obitelji

Početkom ljeta 1991. Vlado je pristupio Teritorijalnoj obrani Velike Gorice koja je preustrojena u 153. brigadu. Stradao je na prvom ratnom zadatku ostavivši iza sebe suprugu Biserku te dvojicu sinova – 7-godišnjeg Nikolu te 4-godišnjeg Marka. Stepanić i Veselić pokopani su 24. rujna 1991. na groblju u Velikoj Gorici.

Napad je bio iznenadan i brz, a osim gubitka dvojice branitelja, pripadnika 153. brigade, došlo je i do znatne materijalne štete. Bio je to šok za Velikogoričane koji i danas pamte taj 22. rujna kada su prvi put osjetili rat na vlastitim pragovima.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja