Budi dio naše mreže

Ono što je Vukovaru u Domovinskom ratu bilo Borovo Selo, a Osijeku Stara Tenja to su Vinkovcima bili Mirkovci. Neprijateljsko uporište nadomak grada koje će ostati trajna prijetnja sve do kraja rata, a ozbiljna prijetnja postali su u ljeto 1991.

/ Borna Marinić

Prije nekoliko dana u Domoljubnim minutama mogli ste saznati kako su počeli nemiri u tom, danas prigradskom, dijelu Vinkovaca. Nakon nekoliko minobacačkih napada pobunjenih Srba hrvatska strana odlučila je reagirati. Prvi hrvatski redarstvenik Damir Dujić, tada pripadnik 3. A brigada, kazao je vinkovačkom kroničaru Davoru Runtiću: 

“Ljude iz Zagreba vodio je Gento Međugorac i mi smo nakon svih tih izazova iz Mirkovaca i odluke da se odgovori uvečer uoči akcije 21. srpnja održali dogovor. Osobno mislim da je na tom sastanku bilo više ljudi nego što treba, jer je onda teško osigurati tajnost akcije”. 

Bilo kako bilo, 22. srpnja ujutro u 5 sati iz Mirkovaca je izveden minobacački napad na Vinkovce i na Nove Jankovce. Osiguravajući zgradu općine, u tom će napadu poginuti redarstvenik Mihajlo Lazor iz Ivankova. Uslijedit će odgovor specijalne policije i Zbora narodne garde iz Zagreba, Vinkovaca i Županje. Tijekom jutra, hrvatski će branitelji uspjeti iz više smjerova ući u Mirkovce i tada je odlučeno da se preko radiopostaje Vinkovci uputi poziv teroristima za predaju oružja. 

Kada iz Mirkovaca na ovu ponudu nije bilo odgovora, nastavljena je akcija na Mirkovce. Borba će se voditi od 10 do 13 sati i na objema stranama bilo je mrtvih i ranjenih. U 13 sati će se u sve umiješati JNA koja je iz vojarne otvorila topničku vatru na Vinkovce. Prvi put upotrijebljeni su višecijevni raketni bacači i haubice velikih kalibara, a uključeno je i zrakoplovstvo. Ono što je bila novost i što je svima dalo razloga za razmišljanje bilo je aktiviranje pete kolone u samom gradu. Civili sa snajperima otvarali su vatru na sve što se kretalo Vinkovcima.

Prema izvješću zapovjedništva aktivnog i pričuvnog sastava Zbora narodne garde i policije, do 11 sati sve je bilo pod kontrolom i akcija je imala izgleda za potpuni uspjeh.  No nakon što se umiješala JNA postalo je očito da je bila pripravna ako stvari krenu takvim smjerom na reakciju. Prema kazivanju svjedoka JNA je s leđa napala pripadnike ZNG-a i specijalne policije i tada će pasti mnoge žrtve. Toga su dana osim policajca Mihajla Lazora, poginuli su pripadnici ZNG-a Marinko Šimunac, Franjo Jurčić, Dražen Abramović, Tunjo Perić, Vinko Dondić, Perica Bušić, Mato Božić, Mario Prusina, Nade Rogić, Ivan Pranjić, Ivo Marinović, Željko Jurčević i Dražen Tomšić.

Toga će dana u Vinkovcima í Novim Jankovcima poginuti civili Marko Veseltić, Jadranka Kesegić, Zora Popović, Karanfiljka Trifunović i Josip Trifunović. U vinkovačku bolnicu dovezeno je više od trideset ranjenih. Ovoliki broj ranjenih i poginulih neće se dogoditi ni za najtežih ratnih dana Domovinskog rata.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja