Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1992. godine u Nemetinu je izvršena najveća razmjena zatočenika srpskih koncentracijskih logora u Domovinskom ratu. Slobodu je tog dana dočekalo 714 hrvatskih branitelja i civila koji su prošli neviđene torture, mučenja, ponižavanja, silovanja i druge strašne stvari.

/ Borna Marinić

Ti heroji, uglavnom vukovarski branitelji, prošli su i po nekoliko raznih logora u Srbiji, a današnji dan za sve njih bio je novi rođendan, dan kada su konačno smjeli podići glavu i pogledati slobodno hrvatsko nebo. Njihov doček na osječkom Trgu Ante Starčevića jedan je od najemotivnijih trenutaka u Domovinskom ratu. Dok su mnoge obitelji koje su već oplakale svoje sinove, supruge i braću suzama radosnicama dočekale svoje heroje neke su obitelji saznale kako njihovi najmiliji nisu preživjeli pakao logora. U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale.

Malo je poznato da je osim najveće razmjene zarobljenika kod Nemetina 1992. na današnji dan 1991. obavljena i prva razmjena zarobljenika te je i ona razlog zašto danas obilježavamo Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata. U Tepljuhu kod Drniša u noći s 13. na 14. kolovoza slobodu su dočekala 54 hrvatska vojnika i policajca koji su bili zatočeni na kninskom području. Na prostoru Knina tijekom Domovinskog rata bilo nekoliko aktivnih logora: Kula, Stara Bolnica, Vojarna i logor Golubić, te više manjih logora kroz koje je prošlo više od tisuću zatočenika. Među onima koji današnji dan slave kao drugi rođendan bili su i hrvatski policajci zarobljeni 26. lipnja 1991. u Policijskoj postaji Glina, a jedan od njih, Darko Kaurić ističe:

„Što su sve proživljavali hrvatski logoraši, u Kninu i drugdje, nije lijepo spominjati i teško je opisati. Prvi kninski zatočenici najviše su ponižavani i mučeni u staroj kninskoj bolnici cijeloga srpnja 1991. Upravo u to vrijeme ondje je od teškog premlaćivanja izdahnuo Ivica Knez iz Benkovca. Njega se smatra prvim ubijenim hrvatskim logorašem. Živi se logoraši s poštovanjem sjećaju svojih mrtvih suboraca, ne mrze nikoga i nažalost ne nadaju se pravdi. Neka zato ova stijena, ovaj spomenik, bude opomena da sloboda nema cijene te podsjetnik da su logoraši puno dali za slobodu neovisne nam Republike Hrvatske.“

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz srbijanske logore prošlo je 30 000 hrvatskih branitelja i civila, a njih 300 ubijeno je ili je podleglo svakodnevnim batinanjima i zlostavljanjima.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja