Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1992. Jugoslavenska narodna armija doživjela je konačni raspad. Tog dana srbijanski predsjednik Slobodan Milošević smijenio je gotovo cijeli vojni vrh nekadašnje JNA. Smijenjeni su načelnik Generalštaba Oružanih snaga SFRJ Blagoje Adžić i još 38 generala i admirala.

/ Borna Marinić

Za načelnika Generalštaba Blagoje Adžić, Srbin iz BiH, imenovan je u rujnu 1989. godine. Tijekom Desetodnevnog rata u Sloveniji, u lipnju 1991. godine, general Adžić je došao u Zagreb i oštro kritizirao vodeće generale “5. armijske oblasti JNA” optuživši ih da “traljavo” vode vojsku nakon što nisu proveli njegove naredbe vezano uz sukob u Sloveniji. Dok je bio načelnik Generalštaba otvoreno je zagovarao i najavljivao intervenciju JNA na Hrvatsku.

Nakon što se rat razbuktao, general Adžić je poveo totalni rat protiv Hrvatske. Za vrijeme opsade Vukovara osobno je posjetio vukovarsko bojište, te je prigovarao zbog manjka zapovjednog lanca i dezertiranja. U siječnju 1992. godine preuzeo je od Veljka Kadijevića i mjesto ministra obrane SFRJ. Nakon prisilnog umirovljenja na današnji dan 1992., general Adžić se povukao iz javnosti te je umro 2012. u Beogradu.

Osim što se njegovom smjenom riješio gubitnika u ratu u Hrvatskoj, Milošević se smjenom jugo-generala želio pred međunarodnom zajednicom pokazati umjerenijim nakon što je ona odbila priznati novu jugoslavensku federaciju. Masovna čistka izgledala je u prvi mah kao dokaz njegove dobre volje prema svjetskoj javnosti, koja ga je smatrala inicijatorom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tragični događaji koji su uslijedili pokazali su da su smjene bile samo varka, a Adžića je zamijenio Života Panić, zapovjednik napada JNA na Vukovar 1991. godine.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja