Budi dio naše mreže

U srijedu, 19. veljače 2020. godine u sjedištu Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci četvorice hrvatskih branitelja koji su ekshumirani 18. siječnja 2020. iz masovne grobnice pronađene u Marincima. Bio je to kraj više od 28 godina traganja za četvoricom heroja koji su nestali u studenom 1991. godine pri proboju iz Bogdanovaca kraj Vukovara. Žarko Manjkas, Stjepan Katić, Antun Petričić i Marko Knežević idućih su dana napokon dostojno pokopani.

/ Borna Marinić

Kako je došlo do otkrivanja posljednje otkrivene masovne grobnice iz Domovinsko rata otkrila je za Braniteljski.hr Ana Filko iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja:

Istraživanje lokacije zv. „Markov jaroš“, na katastarskim česticama udaljenima 300m sjeverno od mjesta Marinaca, odnosno 50 m jugoistočno od toka rijeke Vuke započelo je na inicijativu članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Naime, za gotovo istovjetnu lokaciju članovi obitelji su dostavili saznanja prethodnim postavama Uprave za zatočene i nestale, a ponovljenom analizom u mandatu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te tadašnjega pomoćnika ministra Stjepana Sučića. utvrđeno je kako saznanja o lokaciji tada nisu adekvatno obrađena stoga je zaključeno kako je potrebno ponoviti isto te novom i unaprijeđenom metodologijom pretraživanja terena utvrditi postoji li mogućnost kako se ipak radi o skrivenoj masovnoj grobnici.

Tako su nakon ponovljene analize, dana 14. siječnja 2020. godine započela probna iskapanja na spomenutoj lokaciji, gdje se na 2/3 iste nalazila poljoprivredna površina, a na trećini voćnjak i površina obrasla niskim i visokim raslinjem. Od prvoga dana početka probnoga iskapanja obuhvaćena je površina od 1.220 m2 do dubine iskopa 1.7 do 2 m.

Četvrtoga dana probnoga iskapanja, 17. siječnja 2020. godine, provedenome na daljnjih 350m2 površine, na dubini od 70 cm potvrđena su saznanja članova obitelji koja su dana gotovo deset godina ranije te su  konačno pronađeni posmrtni ostaci ljudskoga porijekla, za koje je patolog na mjestu utvrdio kako pripadaju razdoblju Domovinskoga rata.

Masovna grobnica u Marincima 73. je pronađena masovna grobnica na području hrvatskoga Podunavlja te jedan od najzornijih primjera rezultata ostvarenih kvalitetnom među-resornom suradnjom gdje se Ministarstvo unutarnjih poslova uz obavještajne agencije istaknulo prikupljanjem saznanja i njihovom analitičkom obradom te operativnom obradom Vojno obavještajne satnije pod zapovjedništvom bojnika Maria Maslova. Takva je priprema omogućila terensko istraživanje provedeno od Područne ispostave „Istok“ Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja uz Ministarstvo obrane provedbom ekshumacije i konačno obradom specijalista patologa vukovarske bolnice i identifikacijom provedenom od Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Ključno je ovdje  napomenuti ulogu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja čiji su neumorni napori za saznanjem istine o sudbini njihovih nestalih članova obitelji, a naših nestalih branitelja, neposredan čimbenik otkrivanju grobnice.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja