Budi dio naše mreže

Da su u najtežim danima borbe za hrvatsku samostalnost i međunarodno priznanje Republike Hrvatske, važnu ulogu imali sportaši opće je poznato. Ipak malo je poznata epizoda s početka ljeta 1991. kada je hrvatska rukometna reprezentacija otputovala na turneju u Sjedinjene Američke Države gdje je na današnji dan, 6. srpnja, osvojila natjecanje pod nazivom USA CUP ’91.

/ Borna Marinić

Posjet Americi osmislio je i dobrim dijelom organizirao Ivo Petranović, Hrvat s adresom u SAD-u, inače i sam rukometaš. Spomenuo se kako je to izgledalo:

„Trebalo mi je četiri mjeseca uvjeravanja i razgovora s predsjednikom američke rukometne federacije da ga uvjerim da pozove Hrvatsku reprezentaciju na turnir. Problem je bio u tome što je uvjet za sudjelovanje bio da to mora biti nacionalna reprezentacija, međunarodno priznate države. Rekao mi je ‘To bi bilo isto kao da ja pozovem reprezentaciju Bavarske’, pošto je bio porijeklom Nijemac. Ja sam njega uvjeravao da će Hrvatska biti samostalna država do početka turnira, 1. srpnja 1991. Toliko sam mu dosađivao sa svojim pozivima, da je on, da bi me se riješio, rekao – hajde ti njih prvo nazovi, da mi vidimo da li su oni uopće zainteresirani. Nazvao sam tadašnji Rukometni savez Hrvatske i javio se Ivan Snoj. Predstavio sam se, rekao o čemu se radi i objasnio. Kaže on meni: ‘Molim vas, nazovite vi u ponedjeljak ujutro, jer sada nema nitko u Savezu osim mene, pošto je petak popodne.Tada će biti lakše ostalima objasniti o čemu se radi.’ Tako i bješe. Zovem ja u ponedjeljak ujutro, a s druge strane slušalice krikovi i vrištanje: ‘Dolazimo! Zatvorili smo financijsku konstrukciju, našli sponzore, recite im da dolazimo!’“

Samo tri dana nakon što je 25. lipnja 1991. Hrvatska proglasila neovisnost, hrvatski su se rukometaši otisnuli na američku turneju i to zadnjim avionom koji je poletio s aerodroma Pleso prije nego što je zbog rata u Sloveniji aerodrom zatvoren. Turnir je započeo 1. srpnja te je tog dana Hrvatska prvi put nastupila na međunarodnoj sceni pod hrvatskom zastavom i grbom te s intoniranjem hrvatske himne. Tog dana rezultatom 23-22 svladane su Sjedinjene Američke Države. 

Neuspjeh idućeg dana protiv Rumunjske nije obeshrabrio naše rukometaše koji su redom nakon toga svladali – Nizozemsku, ponovno Sjedinjene Američke Države i na današnji dan u finalu reprezentaciju Japana rezultatom 28-21. Osim u Colorado Springsu gdje je održan turnir, naši su reprezentativci odigrali i nekoliko revijalnih utakmica u New Yorku i Los Angelesu. Nakon 13 dana i 11 odigranih utakmica hrvatska rukometna reprezentacija predvođena izbornikom Josipom Milkovićem vratila se u domovinu.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja