Budi dio naše mreže

Boj za Trokut na novljanskom ratištu

Nakon što su dan ranije snage 56. samostalnog bataljuna Kutina uz pomoć 65. samostalnog bataljuna Ivanić Grad u sklopu operacije "Orkan '91." oslobodile selo Lovska između Novske i Lipika, 19. studenog započeo je konačan boj za motel Trokut.

/ Borna Marinić

O borbama za taj položaj već je bilo riječi u Domoljubnim minutama. Radilo se o nekadašnjem motelu koji se nalazio točno na pola puta između Novske i Lipika, a s njegovog mjesta nadzirao se cijeli teritorij novljanskog kraja oko Baira, Lovske, Brezovca i Donjeg Čaglića zbog čega je imao izniman strateški značaj. Unatoč nekoliko neuspješnih pokušaja hrvatskih snaga da ovladaju tim položajem, tijek operacije “Orkan 91.” odnosno oslobađanje sela Bair, Popovac, Brezovac, Livađani i Lovska objekt se našao u poluokruženju. 

Kako bi pomoglo srpskim snagama na Trokutu, zrakoplovstvo JNA raketiralo je položaje 117. brigade pri čemu je 18. studenog poginuo zapovjednik 2. bojne Darko Ozmec, a sedmorica su branitelja ranjena. Ipak to nije obeshrabrilo pripadnike te koprivničko-križevačke brigade da idućeg dana uz pomoć 56. samostalnog bataljuna oslobode Trokut. Bio je to značajan uspjeh koji je učvrstio crtu obrane i spoj snaga na važnom raskrižju putova i nadzor važne komunikacije prema neprijateljskim uporištima. Ovim uspjehom otvoren je i put za daljnje oslobađanje zapadne Slavonije odnosno napad pravcem Korita – Jagma – Lipik.

Jedna od legendi Domovinskog rata, Miroslav Blažek Kina prisjetio se jutra 19. studenog kada je oslobođen Trokut:

„Smislili smo taktiku koja je očigledno upalila. Napali smo iz dva smjera no neprijatelj je imao privid da napadamo s jako velikim snagama iz četiri smjera i odlučili su ne pružati nikakav otpor nego jednostavno napustiti mjesto okršaja. Ja i moja vojska došli smo na područje Trokuta i doručkovali smo obrok koji je bio ostavljen s njihove strane. Sjećam se i kaj je bilo za doručak. Bil je čaj, kruh i kobasice. Pojeli smo njihov doručak.“

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
operacija "Orkan '91"

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja