Budi dio naše mreže

Bitka za brdo Lisnik

Nakon što je dan ranije 1. gardijska brigada „Tigrovi“ imala velikih problema oko zauzimanja dominantnih kota oko Slanog, na današnji dan, 26. svibnja 1992. oslobodila je strateški vrlo važno brdo Lisnik.

/ Borna Marinić

U sklopu oslobodilačke operacije „Spaljena zemlja“ u kojoj su hrvatske snage imale za cilj deblokirati Dubrovnik nositelji borbenih aktivnosti bile su 1. i 4. gardijska brigada. „Tigrovi“, koje je predvodio legendarni zapovjednik Damir Tomljanović Gavran nakon oslobađanja Čepikuća i Slanog imali su zadatak ovladati dominantnom kotom Lisnik. Odande ih je neprijateljska srpska vojska imala kao na dlanu. Ipak, uz pomoć topništva „Tigrovi“ su ovladali Lisnikom. Topnička priprema za djelovanje na Lisnik izvedena je koordinirano s jedanaest različitih paljbenih položaja u skladu s postojećim rasporedom, mogućnostima vatrenog djelovanja i raspoloživim streljivom u različitim vremenskim intervalima. U izvedbi te topničke pripreme nije bio važan intenzitet vatre, nego njezino trajanje kako bi se osigurala što je moguće duža zaštita naših snaga od neprijateljskog motrenja. Napad je počeo u rano jutro 26. svibnja, a žestoke borbe vodile su se do 15:30 kada je vrh oslobođen, a neprijatelj s njega protjeran. čega se u dokumentarnom filmu HTV-a „Izdrži prijatelju stižem“ prisjetio Milan Rupčić:

„Došli smo prvi na Lisnik. Gore nije bilo nikoga. Išli smo provjeriti ima li koga, no nije bilo nikoga. Povukli su se i Gavran je preko motorole dao zapovijed da se povuku 2. i 3. satnija (op. a. 4. bojne), a da 1. satnija ostane gore. Međutim u međuvremenu, nakon nekih dvadesetak minuta počelo je granatiranje s njihove strane. U tom trenutku su ranili nekoliko naših ljudi, lakše ranjenih koji su se sami povukli dolje, a ostali smo ja i još desetak ljudi. Oko 16:15, 16:30 skupili smo se da ćemo krenuti dole međutim odjednom granate, plotuni. Mi smo se raspršili na svoje položaje.“

Neprijatelj je na sve načine pokušavao vratiti izgubljene položaje no situacija se pomalo primirila pa je pojačanje predvođeno zapovjednikom Pejom Karačićem iz 3. bojne „Tigrova“ koje je vodilo 8 dragovoljaca iz 115. imotske brigade Hrvatske vojske. Uz navedene, na položaju su tijekom cijele noći ostali pripadnici 1. i 3. satnije 1. gardijske brigade.

Iduće jutro nastao je „pakao“. Brdo Lisnik već od 5 ujutro našlo se na udaru topničko-pješačkog napada koji je trajao cijeli dan. Kako je tekla jedna od najherojskijih i najtragičnijih bitaka „Gavranova“ u Domovinskom ratu doznat ćemo u sutrašnjim Domoljubnim minutama.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
operacija Spaljena zemlja

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja