Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine hrvatske snage uz veliku žrtvu obranile su Bastajske Brđane.

/ Borna Marinić

Dana 5. studenoga u Haagu na Mirovnoj konferenciji o Jugoslaviji dogovoren prekid svih borbenih djelovanja. Sukladno tome načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Anton Tus, zapovjedio je prekid vatre istog dana. Sukladno tome zapovjednik Operativne zone Bjelovar, Miroslav Jerzečić, zapovjedio je obustavu daljnjeg oslobađanja Bilogore koje je započelo kroz operaciju „Otkos 10“ 31. listopada 1991. 

Snage koje su uspješno oslobodile jugoistočni dio grubišnopoljske općine na položajima su zamijenili pripadnici novoosnovanog 55. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde iz Bjelovara. Oni su učvrstili liniju obrane na pravcu Ivanovo Selo – Munije – Turčević Polje –  Dijakovac. Srpske snage nisu se pomirile s porazom. Nastavile su s vojnim djelovanjima i napale susjedne položaje 127. brigade u bitci za Kravljak. Kako se situacija nije smirila snage 55. samostalnog bataljuna ZNG dobile su, zajedno s Izvidničko-diverzantskom satnijom OZ Bjelovar, zadatak napredovanja prema Bastajskim Brđanima. 

Dana 11. studenoga krenuli su iz dva pravca, preko Malog Miletinca i preko Velikog Miletinca. Ta sela oslobođena su istog dana, no pred Bastajskim Brđanima srpske su snage bile dobro utvrđene i osigurane minama. Ta linija probijena je 12. studenoga kada su Bastajski Brđani oslobođeni uz pomoć izvidničkog voda 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje. Zrakoplovstvo JNA stiglo je u pomoć srpskim snagama no zabunom je pogodilo i Veliku Klisu koja je bila pod njihovom kontrolom što je dodatno snizilo moral neprijatelju. Bio je to još jedan udarac za srpske snage na tom području jer su tim uspjehom hrvatske snage pod kontrolu stavile dio prometnice Daruvar – Đulovac.

Dana 13. studenoga srpske su snage izvele protunapad na Bastajske Brđane. Borbe su bile teške i uz puno žrtava – hrvatske snage imale su 8 poginulih i mnogo ranjenih. S prve linije bojišta u bjelovarsku bolnicu stigla je dojava ranjenicima kojima je hitno potrebna pomoć. Doktor Anđelko Višić s kolegama je sjeo u sanitetsko vozilo i žurno krenuo u pomoć ranjenim pripadnicima 55. samostalnog bataljuna i 77. samostalnog bataljuna. Dolaskom u Bastajske Brđane sanitetska ekipa zbrinula je ranjenike te krenula prema bazi. Putem je naišla na neprijateljsku zasjedu. Vozilo je izrešetano mitraljeskim mecima, a doktor Višić je poginuo na licu mjesta.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja