Budi dio naše mreže

Inspiriran svecima koji su promijenili svijet, američki financijski savjetnik pokrenuo inicijativu koja donosi poduzetnički duh u evangelizaciju

Kao uspješan poslovni čovjek, John Cannon je prije 8 godina doživio obraćenje te idućih 7 godina proveo u karmelskim samostanima u Kaliforniji. Ondje je osjetio poziv i nakon izlaska uspostavio mrežu katoličkih poduzetnika koji integriraju duhovnost u posao. Sveti muškarci i žene, koji poput 50 velikih svetaca prakticiraju kreativno rješavanje problema i pridržavanje vodstva Duha Svetoga - itekako su prisutni u svijetu, poručuju iz Sent Pothvata.

/ vž

Veliki sveci imali su zajedničku crtu s poduzetnicima koji započinju vlastiti posao

Što se događa ako uspješnu financijsku karijeru kombinirate s dubokom vjerom ukorijenjenom u karmelskoj duhovnosti? Odgovor na to pitanje dolazi od čovjeka koji puno zna o jednima i drugima i to iskustvo koristi za izgradnju mreže katoličkih poduzetnika predanih da javno žive svoju vjeru i obnavljaju Crkvu, prenosi Aleteia.

John Cannon proveo je pet godina radeći u financijskom sektoru stekavši stupanj MBA (Master of bussines administration) na Harvardu. Bavio se politikom, radio kao savjetnik u financijskom poslovanju, a kad je doživio intenzivno obraćenje odlučio je sve napustiti. Sljedećih je 7 godina proveo u karmelskim samostanima u Kaliforniji u razmatranju i osluškivanju Božjeg poziva. Kad je napustio karmelićane prije otprilike godinu dana, kako je rekao, “osjetio sam se pozvanim integrirati duhovnost u posao”.

Dok je bio s karmelićanima, Cannon je sudjelovao u projektu koji mu je promijenio život

U karmelskom samostanu godinu dana istraživao je zajedničke osobine 50 vođa u Crkvi proučavajući kako su tako uspješno širili Evanđelje. Među njima su bili ljudi poput svetog Benedikta, svetog Franje, svetog Ignacija, svetog Ivana Bosca, Dorothy Day, Chiare Lubich i drugi. “Promatrao sam obrasce po kojima je Duh Sveti obnovio Crkvu”, rekao je. Ono što je pronašao iznenadilo ga je.

Ti su veliki sveci imali nevjerojatnu zajedničku crtu s poduzetnicima koji započinju vlastiti posao! Obično su bez specijaliziranog treninga pronalazili inovativne pristupe u rješavanju ljudskih i duhovnih potreba svog vremena i mjesta. Kroz svoje radikalno pridržavanje poticajima Duha Svetoga, postali su poduzetnici za Krista i Njegovu Crkvu. “Živjeli su u molitvi i blizini Božjoj, ali bili su super poduzetni”, rekao je. “Gledali su potrebe oko sebe i pokušavali riješiti probleme. Obnovu Crkve počeo sam promatrati na ovaj način. ”

Gradimo mreže podrške za inovativne katoličke inicijative i tvrtke

Inspiriran tim “poduzetnicima duha” Cannon je krenuo u razvoj mreže podrške za katoličke poduzetnike, vođe laičkog apostolata i vlasnike malih poduzeća, nazvane Sent Ventures (Pothvati). Tim iz Sent mreže vjerskih poduzetnika vjeruje da su sveti muškarci i žene koji obnavljaju Crkvu – vođe koji prakticiraju kreativno rješavanje problema i pridržavanje vodstva Duha Svetoga – itekako prisutne danas u svijetu. “Malo vodstva i mentorstva može pridonijeti njihovom uspjehu”, kaže Cannon, “a njihov uspjeh može koristiti cijeloj Crkvi.”

Pokretanje posla, slično pokretanju službe apostolata može biti izolirano iskustvo ispunjeno nepredviđenim poteškoćama. “Nedostatak podrške zajednice najveći je izazov za mnoge poduzetnike, čak i više od prikupljanja novca”, rekao je Cannon. “To može biti vrlo usamljen posao. U Silicijskoj dolini i gotovo svim ostalim sektorima gospodarstva postoje masovne mreže potpore za socijalne i poduzetničke pothvate”, objasnio je. “Gradimo te mreže podrške za inovativne katoličke inicijative i tvrtke.”

Cilj inicijative je unijeti zamah poduzetništva u širenje evanđeoske poruke

“Program je osmišljen kako bi pomogao poduzetnicima da cjelovito razvijaju svoje poslovanje, a da ostanu ukorijenjeni u vjeri i održavaju svoju misiju”, rekao je Cannon. Kao sjecište vodstva, poduzetništva i duhovnosti, Sent nudi jedinstveno iskustvo za vlasnike katoličkih tvrtki. Članovi mogu ostvariti niz mogućnosti: treniranje i mentorstvo iskusnih poduzetnika; smjernice za poslovanje i postavljanje ciljeva; strateške sjednice za rješavanje glavnih izazova, bilo osobnih, profesionalnih ili duhovnih; jednogodišnje druženje s partnerskom mrežom drugih izvršnih direktora; stručne radionice s raznim temama u rasponu od prikupljanja novca do kontemplativne molitve.

“Ako pogledate živote crkvenih vođa, oni su krenuli u pokretanje velikih pokreta da bi zadovoljili potrebe oko sebe, ukorijenjeni u ljubavi i u Evanđelju”, rekao je Cannon. „Pogledajte potrebu oko sebe i pitajte:„ Kako se mogu pozabaviti ovim? Ako razmišljate o pokretanju pothvata ili imate tvrtku i želite integrirati svoju vjeru u to, na tom putovanju rado će vas podržati program Sent Ventures.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja