Budi dio naše mreže

/ dz

Znanstvena konferencija „Laudato si’ – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“ koja je održana u Zagrebu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 4. i 5. lipnja 2021. godine bila je tema emisije Socijalni govor Crkve u kojoj su gosti bili predsjednik Organizacijskog odbora konferencije prof. dr. Zoran Turza s Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Znanstvenog odbora konferencije prof. dr. Andreja Sršen s Odsjeka za sociologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Ovom konferencijom završio je projekt CRO LAUDATO SI koji smo započeli u prosincu 2019. godine, u suradnji s Nacionalnim bratstvom Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačkom mladeži, rekao je dr. Turza, istaknuvši da je sada pred nama novi izazov kako odgovoriti na sedmogodišnju akcijsku platformu koja je nedavno predstavljena u Vatikanu, a koja će započeti na blagdan sv. Franje 4. listopada ove godine. Zahvalio se potom suorganizatorima konferencije Centru za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, Franjevačkom institutu za kulturu mira kao i sudionicima na projektu Franjevačkom svjetovnom redu i mladeži kao i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s kojim je započela, nadaju se organizatori konferencije, dugogodišnja suradnja za što je s obje strane pokazan interes.

Pokrovitelji konferencije bili su Grad Zagreb i Zaklada Rhema. Održano je 30 izlaganja uz sudjelovanje 53 izlagača iz nekoliko zemalja. Dr. Turza je ukratko prikazao svoje izlaganje na konferenciji koje je priredio zajedno s Marijom Zagmeštar s Odjela za sociologiju HKS-a u kojem su donijeli odabrane rezultate CROLAUDATO SI istraživanja. Prije svega je istaknuo kako se kod dokumenta Laudato si pape Franje radi o enciklici koja među papinim proglasima dolazi odmah poslije dogmi te kao takva zahtijeva određenu razinu poslušnosti i odgovornosti. Ona je izraz papinog učiteljstva. Nažalost, istraživanja su pokazala da vjernici ne čitaju previše enciklike, ali da ih ovakvi projektu mogu zainteresirati i potaknuti na čitanje. U istraživanju je sudjelovalo više od tisuću ispitanika koji su između ostaloga visoko ocijenili pontifikat pape Franje i da imaju visoko mišljenje o njegovim stavovima prema nekim pitanjima. Dr. Sršen je govoreći o enciklici rekla da se radi o proročkom tekstu koji je vođen snagom Duha Božjega u kojem je papa ne samo prikazao u kakvom se stanju nalazi suvremeno društvo nego daje i dubok uvid u stanje čovječanstva pozivom na obraćenje i na nov odnos s Bogom, ljudima i na poseban način s prirodom. Papa u enciklici govori o cjelovitoj ekologiji kojoj pripadaju i različite ljudske, socijalne dimenzije, rekla je dr. Sršen. Problemi su višeslojni te je potreban interdisciplinarni pristup. Nažalost često se traže površna rješenja po modelu štete i koristi. Papa nudi koncept cjelovite ekologije koju je sažeto izrazio kroz sintagmu „sve je povezano“. Ekologija uključuje prije svega ekologiju ljudske duše, međuljudskih odnosa, a ekološki pristup je uvijek društveni pristup i u tome smislu on je višedimenzionalan.

Papa se dotiče i pojma „ekologije čovjeka“, o kojem je već govorio i papa Benedikt XVI., gdje se podsjeća na obvezu čovjeka da poštuje vlastitu prirodu. Papa ističe i dva temeljna principa, općega dobra i međugeneracijske pravednosti, istaknula je dr. Sršen, gdje papa o klimi govori kao o općem dobru koje pripada svima i za koje su svi odgovorni. Vraćajući se na temu cjelovite ekologije koja je zapravo nova paradigma sustava vrijednosti iz koje proizlaze vrijednosti cjelovitog čovjeka koji živi koncept dobrog življenja u kojem je integralno razumijevanje solidarnosti svojstveno teologiji i nauku Katoličke Crkve. Načelo općega dobra papa u enciklici promiče kroz tri razine: individualnu, društvenu i globalnu istaknula je dr. Sršen. Papa ističe dostojanstvo svakoga čovjeka, njegovo pravo na život u kontekstu prirodnog prava i izgradnju društva na načelu solidarnosti, kreposti pravednosti i uključivanja. Izazov pred kojim se suvremeni čovjek danas posebno nalazi jest sve veće posredovanje tehnologijom u kojem objektivnu stvarnost sve češće zamjenjuje ona virtualna. Čovjek sve više ovisi o prirodi, što se pokazalo u aktualnoj pandemiji, a subjektivno je sve manje doživljava, upozorila je dr. Sršen i dodala kako je zapravo moralna kriza uzrokovala raskidanju triju temeljnih odnosa s Bogom, bližnjima i prirodom. Zato papa sve poziva, ne samo vjernike nego i sve ljude dobre volje, na obraćenje. Potrebno je mijenjati sustav vrijednosti kako bi se mijenjao stil života, zaključila je dr. Sršen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja