Budi dio naše mreže

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi kojoj se Hrvatska pridružila 1995. i otada se kontinuirano obilježava svake godine tijekom rujna i listopada.

/ hk

Ansambl LADO sudjeluje na ovogodišnjoj manifestaciji Dani europske baštine 2020. Time se pridružio drugim kulturnim ustanovama koje će predstaviti 16 online edukativno-promotivnih sadržaja i više od 60 raznovrsnih događanja posvećenih obrazovanju i baštini u 23 naselja diljem Hrvatske.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi kojoj se Hrvatska pridružila 1995. i otada se kontinuirano obilježava svake godine tijekom rujna i listopada.

Hrvatska je fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara!

Za ovu prigodu, solisti i Orkestar Ansambla LADO održat će vokalno-instrumentalni koncert “Kak je teško našu ljubav tajiti” 8. listopada u svojoj dvorani u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske 6a s početkom u 19.30 sati.

Foto: Ansambl LADO

Program vokalno-instrumentalnog koncerta publici pruža uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih glazbala i vokalnih izričaja. Hrvatska je svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, a velik dio tradicijskih plesnih i glazbenih izričaja nalazi se na repertoaru Ansambla LADO. Slušatelji će imati priliku uživati u međimurskoj popevki, slavonskom kolu te zvucima tradicijskih glazbala – gajdi, duda, tambura samica, dvojnica, diplica i cimbala.

Kroz 15 glazbenih brojeva Ladovi glazbenici i solisti prikazat će glazbenu, instrumentalnu i vokalnu tradiciju Posavine, zagrebačkog Prigorja, Slavonije, Baranje, Podravine, Međimurja i Dalmacije. Glazbene obrade potpisuju, među ostalima, Emil Cossetto, Božo Potočnik, Marijan Makar, Duško Topić i Alan Kanski.

Foto: Ansambl LADO

Koncert je besplatan, a zbog ograničenog broja mjesta u dvorani, potrebno se prijaviti e-mailom na administrator@lado.hr ili na broj telefona 01/482-8472.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost, piše na mrežnoj stranici ansambla LADO.

Foto: Ansambl LADO

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja