Budi dio naše mreže

Prilikom oluje zbog dotrajalosti olovni okvir je popustio i vitraj je ispao iz svoga okvira. Restauratorski radovi obuhvaćali su čišćenje vitraja, postavljanje novog okvira i zamjenu stakla koje se nije moglo sanirati drugim metodama. U svrhu bolje zaštite postavljeno je laminirano staklo s vanjske strane vitraja. Restauraciju potpisuje akademski slikar, viši restaurator i konzervator Jeronim Tišljar.

/ hk/IKA

Restaurirani vitraj sv. Jurja ponovo je postavljen u srijedu 22. srpnja u crkvi Franjevačkog samostana Gospe od Snijega u Cavtatu. Vitraj je nastradao 12. studenoga prošle godine tijekom oluje, te je Konzervatorski odjel u Dubrovniku pri Ministarstvu kulture nadzirao restauraciju. Restauratorske radove vodila je tvrtka Bokart.

Restauraciju su pomogli su mnogi anonimni donatori!

Vitraj sv. Juraja je djelo autora Ivana Marinkovića iz Zagreba koji je izrađen 1911. Poklon je Đure i Izabele Bijelić, a ovu restauraciju pomogli su mnogi anonimni donatori. Metalne rešetke popravio je i donirao Ante Vukorep, a uređivanje prostora za ponovno postavljanje vitraja obavio je Ivan Barišić. Iz Franjevačkog samostana Gospe od Snijega, na čijim stranicama je objavljena vijest, zahvaljuju na pomoći svim donatorima.

Franjevački samostan Gospe od Snijega / Foto: franjevacki-samostan-cavtat.com

Franjevački samostan Gospe od Snijega u Cavtatu izrastao je iz zajednice franjevačkih samostana Dubrovačke franjevačke provincije daleke 1484. Nastao je u Cavtatu, čija povijest ima daleku i slavnu prošlost iz ilirskog, grčkog i romanskog vremena. Prvu fazu izgradnje vodili su dubrovački franjevci svojim nastojanjima i sredstvima, milodarima i pomoću Republike: i naknadna u izvedbi dubrovačkog vlastelina Franje Gučetića.

Motiv osnutka samostana bio je obratiti starosjedioce Konavala s bogumilstva!

Motivi osnutka samostana različiti su kod svakog samostana, a specifičnost kod samostana Gospe od Snijega, kao i onog Porođenja blažene Djevice Marije na Lopudu, je to što nastaju iz potrebe zajednica franjevačkih samostana s tla Dubrovačke Republike kao i same Republike. Kada je riječ o samostanu u Cavtatu, motivi su crkveno – političkog karaktera: formiranje zasebne, samostalne, administrativne jedinice franjevačkih samostana na tlu Dubrovačke Republike – Dubrovačke franjevačke provincije.

Motiv osnutka samostana bio je obratiti stanovnike, starosjedioce Konavala, s bogumilstva, nakon što su kupnjom Konavala došli pod vlast Republike. Istočni dio Konavala kupljen je 1419. od Sandala Hranića, a zapadni 1426. od Radoslava Pavlovića, piše na mrežnoj stranici Franjevačkoga samostana Gospe od Snijega.

Franjevački samostan Gospe od Snijega / Foto: franjevacki-samostan-cavtat.com

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja