Budi dio naše mreže

Kapela sv. Dizme u najstrože čuvanom zatvoru u državi New York izgrađena je prije 80 godina, između ostalog i donacijama gangstera 'Luckyja' Luciana, te je i danas znak nade i vjere u vječni život mnogim zatvorenicima.

/ ts

Kaznionica ‘Clinton’ u gradu Dannemora na sjeveru države New York u Sjedinjenim Državama, zatvor je maksimalne sigurnosti u kojem je smješteno gotovo 3.000 zatvorenika. 2015. godine javnosti je postao poznatiji zbog bijega dvojice osuđenih ubojica; jedan je tada ubijen, a drugi ponovo zarobljen. ‘Clinton’ je, međutim, već bio poseban iz drugog razloga. Naime, unutar dobro čuvanih zidova ove kaznionice nalazi se vrlo lijepa katolička crkva posvećena sv. Dizmi koja uzdiže duhovni život vjernika gotovo 80 godina, piše Aleteia.

Kaznionica ‘Clinton’ / Foto: Aleteia/Biskupija Ogdensburg

Izgradnju je 1939. godine započeo fra Ambrose Hyland (1900.-1954.), zatvorski kapelan, koji je prije no što je crkva podignuta slavio misu u dvorani, što je smatrao neadekvatnim. Stoga se “duhom i srcem” posvetio ovom projektu.

Biskup Terry LaValley krsti zatvorenika / Kaznionica ‘Clinton’ / Foto: Aleteia/Biskupija Ogdensburg

Donirani su materijali potrebni za izgradnju. Gangster “Lucky” Luciano, koji je bio zatvorenik u ‘Clintonu’ ’30-ih godina prošlog stoljeća, donirao je drvo crvenog hrasta za crkvene klupe. Od ostalih značajnih donacija ističu se dvije statue anđela za koje se vjeruje da potječu od tima istraživača Ferdinanda Magellana.

‘Lucky’ Luciano / Foto: Wikipedia

Na samoj izgradnji radili su zatvorenici kojima su se pridružili i stražari te drugi dobrovoljci. Među najpoznatijim zatvorenicima bio je krivotvoritelj Carmelo Louis Soraci koji je svoje vještine iskoristio za izradu vitraja oslikavajući lica zatvorenika koje je poznavao. “To je zaista lijepa crkva koju većina ljudi nikad neće vidjeti”, rekao je đakon Frank Bushey za katoličke novine North Country Catholic. Ostali značajni detalji uključuju spilju Gospe Lurdske koja je uređena izvan crkve.

Spilja Gospe Lurdske/ Kaznionica ‘Clinton’ / Foto: Aleteia/Biskupija Ogdensburg

Građevina je dobila dozvolu 1941., a 1991. uvrštena je u Nacionalni registar povijesnih mjesta. Crkva je posvećena sv. Dizmi, ‘dobrom razbojniku’ koji je umro na križu pored Isusa na Veliki petak. Nakon što je prekorio drugog raspetog razbojnika koji je verbalno napao Isusa, Spasitelj mu je rekao: “Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa mnom u raju!” (Lk 23, 43).

Crkva sv. Dizme/ Kaznionica ‘Clinton’ / Foto: Aleteia/Biskupija Ogdensburg

Slika raspetog sv. Dizme nalazi se u niši desno od ulaza u crkvu, pokraj koje su napisane Kristove riječi. To je jedini svetac kojega je kanonizirao sam Isus te jedini koji je kanoniziran još za života. Blagdan sv. Dizme slavi se 25. ožujka.

Ogdenburški biskup Terry LaValley i đakon Frank Bushey, zatvorski kapelan, sa zatvorenicima koji su u siječnju primili sakramente krštenja i svete potvrde/ Kaznionica ‘Clinton’ / Foto: Aleteia/Biskupija Ogdensburg

Biskupija Ogdensburg, kojoj pripada i crkva sv. Dizme, obuhvaća područje od gotovo 20.000 četvornih kilometara na sjeveru države New York, na granici s Kanadom. Darcy Fargo, voditeljica Tiskovnog ureda biskupije Ogdensburg, ovu crkvu naziva “nevjerojatnim mjestom”, a kako je nedavno prisustvovala i nekim krštenjima i drugim slavljima razgovarala s nekoliko zatvorenika koji su potom ostali počistiti i pospremiti crkvu. “Ovdje je najbolji posao”, rekao je jedan od njih.

“Zašto?”, pitala je Fargo. “Jer kad si ovdje, ne osjećaš se kao da si u zatvoru. To je drukčiji osjećaj.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja