Budi dio naše mreže

Izložba je postavljena u ambijentu etno-imanja "Galovićev dom" i na taj način je obilježena stota obljetnica rođenja klasika hrvatske i svjetske naivne umjetnosti i književnika Ivana Večenaja (1920.-2013.), izvještava HINA.

/ at

Ivan Večenaj / Foto: galerijaivanvecenaj.com

Izložba Ivana Večenaja, povodom stote obljetnice slikareva rođenja, otvorena je u nedjelju 21. lipnja u Peterancu, rodnom mjestu pjesnika Frana Galovića, pod nazivom “Večenajeva Podravina”, a u sklopu kulturne manifestacije srednje Podravine “Galovićeva pramalet”.

Postavljena je u ambijentu etno-imanja “Galovićev dom” i na taj način je obilježena stota godišnjica rođenja klasika hrvatske i svjetske naivne umjetnosti i književnika Ivana Večenaja (1920.-2013.).

O životopisu i slikarstvu Ivana Večenaja govorio je njegov sin Mladen, voditelj Muzeja Ivana Večenaja u Goli, a potom je otvorena izložba grafika “Večenajeva Podravina”. Obitelji Večenaj uručena je Zahvala za očuvanje umjetničkog opusa Ivana Večenaja koji promiče kulturni i narodni identitet Podravine.

Ivan Večenaj bio je kao mladi slikar na otvorenju spomenika Franu Galoviću 1954. godine u Peterancu zajedno s D. Tadijanovićem, G. Krklecom i D. Cesarićem. Nastupili su gitarist Igor Paro i majstor cimbala Andrija Maronić. Glumačka družina Keršneri izvela je jednočinku autorice Smiljke Bencet Regica na sudu. Manifestacija koja evocira antologijsku kajkavsku zbirku “Z mojih bregov” Frana Galovića zbog pandemije je održana naknadno.

Organizatori su ogranak Ogranak MH u Koprivnici i Udruga Galovićev dom.

“Dobrota i zloba”, ulje na staklu, 1966., Prikaz Krista i Jude zamrznut je trenutak prije izdajničkog poljupca. Pozadinski su planovi zatamnjeni, izuzev epizodičnog prizora vojnika koji čekaju uhićenje Isusa, kako bi glavni motiv dobio na važnosti. Mističnost je naglašena modrilom neba koje se nad “zlom” natmuruje crnim oblacima, dok se na strani dobra rasvjetljava, piše – Facebook Muzej grada Koprivnice

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja