Budi dio naše mreže

Svi oni koji žele biti franjevci moraju proći razdoblje postulature, koja je prvi dio formacije kandidata za franjevački život. U provinciji Presvetog Otkupitelja postulatura traje godinu dana, a obavlja se u Franjevačkom samostanu sv. Franje u Imotskom. Boravak u Imotskom počinje 17. rujna, na blagdan Rana sv. Franje, a završava 17. lipnja, nakon blagdana sv. Ante. Kandidate u postulaturu prima provincijal, a u postulaturi ih prati magistar postulanata.

/ mp

Svrha je razdoblja postulature da kandidat provjeri odluku o nasljedovanju Isusa Krista po načinu života sv. Franje i da se primjereno pripremi za novicijat. Da bi se ta svrha ostvarila, postulant je pozvan upoznati sebe kao osobu, upoznati svoj kršćanski identitet te upoznati život zajednice u koju želi ući.

Život postulanata sastoji se od molitve i rada. Duhovni život (molitva) čine svakodnevno sudjelovanje u slavlju euharistije, molitva časoslova, razmatranja i pobožnosti (krunica BDM, križni put…). Kad je riječ o radu, on se sastoji u predavanjima kojima je cilj upoznavanje sv. Franje i franjevačke karizme, Svetog pisma, časoslova, pjevanja liturgijskih pjesama i slično te postulanti pomažu u održavanju okoliša i čistoće samostana.

Prema riječima magistra postulanata fra Zorana Kutleše, postulatura je odgojna institucija za muškarce.

“U postulatori muškarci gledaju i uče što franjevci rade i kako žive. To je prilika da doznaju zašto je franjevaštvo drugačije od drugih redova u Katoličkoj Crkvi”, istaknuo je fra Zoran.

O postulatori u Imotskom možete doznati više OVDJE.

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja prostire se između rijeke Zrmanje i Neretve, od obale Jadranskog mora do Dinarskih planina. U tom trokutu Hrvatske, na njezinu kamenom tlu, franjevci su bili duhovni pastiri, i učitelji, zaljubljenici jednostavnosti i ljepote, čuvari jezika, djedovskih običaja i zavičajne grude. Više o provinciji pročitajte OVDJE.

Svaki mladić koji osjeća duhovni poziv može se prijaviti u postulaturu. Najbolji je način prijave uz pomoć vlastitog župnika. Dakle, mladić koji ima poziv trebao bi se javiti svome župniku i onda uz njegovu pomoć stupiti u kontakt s odgovornim osobama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja