Budi dio naše mreže

Župa Gurk (slovenski Krka), u Austriji ove korizme predstavlja vrlo rijetki običaj. U tamošnjoj katedrali i njezinoj riznici zainteresirani će prvi puta moći razgledati „korizmene jaslice” dvije diorame koje prikazuje Pasiju, Muku Kristovu. Na mjestu u katedrali gdje je inače izložena najstarija koruška tapiserija s prikazom Pasije, trenutačno na restauraciji u Beču, od nedjelje 8. ožujka bit će izložene „fastenkrippe” koja će se moći razgledati do 11. travnja, objavila je Biskupija Gurk-Klagenfurt na svojim mrežnim stranicama. 

/ mp

Katedralni župnik Gerhard Christoph Kalidz ocijenio je da premda diorama ne može zamijeniti 500 godina staru tapiseriju pasije, ipak predstavlja „zanimljivu alternativu”. Diorama je veličine 160 x 45 centimetara i sa svojih 90 papirnatih figura predstavlja devet prizora muke, smrti i uskrsnuća Kristova. 

Dioramu Pasije izradili su Josef Krassnitzer i njegova kći Petra na prijelazu tisućljeća za crkvu u Deutsch-Griffenu. Dijelom predstavlja kopiju glasovitu 200 godina staru dioramu Georga Hallera iz župne crkve Götzen u Tirolu. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja