Budi dio naše mreže

Novi Ovršni zakon i problemi desetaka tisuća blokiranih građana bile su teme HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 19. veljače. O tome što donosi novi Ovršni zakon i hoće li on riješiti problem blokiranih govorili su novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner, novinar N1 televizije Ivan Hrstić, te potpredsjednik udruge „Blokirani” Sarajko Baksa.

/ vo

„Prijedlog novog Ovršnog zakona ponovno neće riješiti problem blokiranih građana, a njime su zadovoljne i druge zainteresirane strane”, istaknula je novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner.

”Niti će biti brži, obzirom na proceduru koja se uvodi, niti će biti jeftiniji jer, unatoč rezanju osnovnih troškova koji se odnose na brze elektronske ovrhe, ostaje niz troškova koji se neće ukidati. Riječ je o odvjetničkim tarifama koje se odnose na ovrhe i koje ostaju iste, kao i sustav predujmova koji je uveden prije godinu i pol dana i kojeg u konačnici plaćaju ovršenici. Ti predujmovi su iznimno visoki. Primjerice u prvih osam mjeseci od kada su predujmovi uvedeni naplaćeno je oko 80 milijuna kuna, što nije mali iznos”, dodala je Wiesner.

Rekla je i kako bi se problem blokiranih građana mogao bi se jednostavno riješiti da ima političke volje, no različiti lobiji, prvenstveno bankarski, koji od toga imaju koristi, ne dopuštaju donošenje trajnog rješenja.

„Novi Ovršni zakon trebao je stupiti na snagu početkom godine, no to je odgođeno, jer Vlada u izbornoj godini ne želi donositi u najmanju ruku dvojbene zakone koji ne rješavaju probleme više od 300 tisuća blokiranih građana”, kazao je Sarajko Baksa iz udruge Blokirani.

”Zakon je s radara nestao zbog dnevne politike i smatramo kako će novi biti donesen tek nakon izbora što znači da se agonija desetaka tisuća građana nastavlja. Zakonski prijedlog, koji je povučen, jednako je loš kao i svi prethodni u zadnjih desetak godina i u ovakvom obliku sigurno neće riješiti problem blokiranih i njihove enormne dugove. Toga su u Vladi svjesni i zato prolongiraju cijelu stvar”, ocijenio je Baksa.     

Novinar N1 televizije Ivan Hrstić istaknuo je, pak, kako su blokirani građani drugog reda, te da njihov problem treba hitno riješiti.”Ako imate 30 tisuća blokiranih u državi onda možete reći da je riječ o onim neodgovornima koji nisu znali s financijama, ali ako imate 300 tisuća  onda tu nešto ne štima u sustavu i to je problem cijelog društva i države. To je nešto što onemogućava razvoj hrvatskog gospodarstva, to je mlinski kamen oko vrata svima nama, jer imate jednu četvrtinu ljudi koji su imobilizirani, koji ne mogu u potpunosti sudjelovati na financijskom, ali i tržištu rada od čega koristi nema nitko u državi, rekao je Hrstić.      

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja