Budi dio naše mreže

Inicijativa „40 dana za život“ i ove godine u došašću organizira Jerihonsko bdjenje za nerođene u crkvici Sv. Trojice na splitskom Poljudu.

/ kj

Gostujući u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, koordinatorica inicijative „40 dana za život“ za Dalmaciju Marija Šošić najavila je da bdjenje počinje 12. prosinca, na blagdan Gospe Guadalupske, zaštitnice pro-life pokreta, misom u 7 sati, a neprekidno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom trajat će do 19. prosinca kada bdjenje završava misom u 7 sati. Svakog dana Jerihonskog bdjenja slavit će se mise u 19 sati.

Nakane bdjenja su molitva za rođenje svakog začetog djeteta, za majke i očeve ranjene pobačajem, za parove željne djece, za liječnike i medicinsko osoblje koje vrši pobačaje, kao i za sve one koji zagovaraju pobačaj.

Jerihonsko bdjenje je skraćeni naziv za bdjenje: molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz molitvu krunice i čitanja Svetog pisma koje traje sedam dana i sedam noći. Prema riječima Šošić, to je ratovanje na koljenima pred Gospodinom i s Gospodinom! Jerihon je ime drevnog grada o kojem čitamo u Knjizi o Jošui. Jošua je, nakon Mojsija, poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona. Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Izvorno, Jerihon znači „grad mjesec“. Mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječi, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju predao.

„Želimo da padnu zidine pobačaja. Svaki ljudski život započinje začećem, svaki život je vrijedan i za svaki se treba boriti“, poručila je Šošić.

Jerihonsko bdjenje organizira se već treću godinu dva put godišnje. Jedno je uz blagdan Gospe Guadalupske, a drugo uz svetkovinu Srca Isusova i blagdan Srca Marijina.

Šošić je posvjedočila da Splićani jako vole takav način molitve, bdjenje je izuzetno dobro posjećeno, dolaze se pomoliti sve generacije.

Kazala je da je i sam ambijent crkvice specifičan. Poljud se nalazi gotovo u središtu Splita, a crkvica je izolirana od buke grada. Crkvica je pomalo zaboravljena, mnogi Splićani i ne znaju gdje se nalazi, a spada u spomenik nulte kategorije.

Šošić je pozvala sve zainteresirane, pojedince, župe, zborove, molitvene zajednice da prijave svoj termin bdjenja. Kontakt za prijavu je 091/582 9044. Naravno, na bdjenje se može doći i bez najave. Informacije o Jerihonskom bdjenju dostupne su i na facebook profilu 40.dana.za.život.split

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja