Budi dio naše mreže

Jedanaesti festival klasične glazbe Opera Selecta završio je u ponedjeljak kada je kao vrhunac ove prestižne glazbene smotre održan gala koncert u trogirskoj Kuli Kamerlengo.

/ kv/Dragica Zeljko

Na trećem, završnom dijelu Opera Selecta nastupio je sam vrh svjetske i hrvatske operne pozornice: hrvatska sopranistica Evelin Novak, prvak dresdenske operne scene, bariton Bernhard Hansky i, premijerno u Hrvatskoj, američki tenor Joseph Dennis uz glasovirsku pratnju Matthiasa Samuila.

Iznimni operni autoriteti koji dolaze s najpoznatijih opernih pozornica svijeta poput Berlinske opere, milanske La Scale, Metropolitan opere u New Yorku, Boljšoj teatra, londonskog Royal Opera Housea i niza drugih kulturnih opernih pozornica za trogirsku publiku izveli su najpoznatije operne arije G. Pucinija (Tosca, La bohème, Gianni Schicchi), G. Verdija (La Traviata), C. Gounoda (Faust, Roméo i Juliette), W. A. Mozarta (Don Giovani Die Zauberflőte, Le nozze di Figaro), G. Bizeta (Carmen, Les Pêcheurs de perles), F. Lehar (Giuditta, Die lustige Witwe), A. Dvořáka (Rusalka) I. Tijardovića (Mala Floramye) i drugih skladatelja, a kako bi operna čarolija bila potpuna pobrinuo se dramski umjetnik Joško Ševo s posebnim poetskim i dramskim recitalom (Gremo mi puntari, Gospa Marija…). Probrani izvođači oduševili su i najzahtjevniju opernu publiku nastupom u otvorenom ozračju vrhunske akustike trogirske Kule Kamerlengo, i kao svaki put, bili su neponovljiv doživljaj za svakog posjetitelja i ljubitelja opere.

Sopranistica Evelin Novak iskazala je oduševljenje što je imala prigodu nastupiti u Trogiru.

Operna diva Evelin Novak Foto: Petar Glebov / PIXSELL

„Za Operu Selecta čula sam u Njemačkoj, od svojih poznatih kolega, ljudi u koje se ja ugledam u profesionalnom smislu i stoga mi je bila čast što sam ovdje pjevala. Do sada ste stvarno imali veliku izvođačku kvalitetu u Operi Selecti. Što se tiče programa mogu reći kako smo pripremili najveće bisere klasične glazbe i opere, primjerice arije iz opere Carmen, Traviata…“

Ovo je bilo prvi put da je Opera Selecta bila priređena kao višednevni festival koji se sastoji od tri cjelovečernja koncerta i veliki korak naprijed u organizacijskom smislu. Ovaj događaj u posljednjih deset godina prometnuo se u jedan od najprestižnijih ljetnih glazbenih događanja na Jadranu, a Kula Kamerlengo ugostila je desetke vrhunskih izvođača koji nastupaju na najznačajnijim svjetskim pozornicama.

Prvi koncert je započeo 5. srpnja, kad su nastupile violinistice Evgenia Epshtein i Panta Veličković, violončelistica Vida Vujić s Bečke glazbene akademije i jedna od najcjenjenijih profesorica Moskovskog konzervatorija, pijanistica Mira Marchenko.

Drugi koncert održan je 10. srpnja, a nastupile su ponovno violinistica Evgenia Epshtein i pijanistica Mira Marchenko. Opera Selecta plod je prvenstveno zalaganja i truda pojedinaca, zaljubljenika u glazbu iz trogirske udruge „Sveti Jakov“ čiji članovi volonterski cijelo desetljeće rade na projektu, u međuvremenu ga učinivši jednim od najvećih brendova Trogira.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja