Budi dio naše mreže

Duhovnu potporu misionarima diljem svijeta pružamo moljenjem misijske krunice, koja se moli na običnoj krunici karakterističnoj po svojim šarenim bojama.

/ fv

Papa Ivan Pavao II. podsjetio nas je da je krunica jedan od putova navještenja i produbljivanja otajstva Kristova života, koja su ujedno i otajstva našega spasenja. Krunica je molitva koja je po svojoj prirodi usmjerena prema miru, ali i želji da prihvati, obrani i posvjedoči život, preuzimajući na sebe teret dječjih patnja na svim stranama svijeta, „da budu Cirenci u svakom bratu čovjeku slomljenom od patnje i bola ili izbezumljenu do očaja“, da bi postali graditelji mira u svijetu.

Misijskom krunicom i molimo za mir u cijelom svijetu i za obraćenje svih ljudi. Misionari i misionarke to čine po cijelom svijetu, šireći radosnu vijest i dajući sebe najpotrebitijima. Da bi uspjeli u toj misiji, potrebna im je duhovna potpora. Tu duhovnu potporu pružamo im mi moljenjem Misijske krunice, koja se moli na običnoj krunici karakterističnoj po svojim šarenim bojama. Svaka od njih predstavlja napore misionara u cijeloj Crkvi, na svakome od pet kontinenata:

bijela boja predstavlja staru EUROPU, koja treba biti sposobna po-vratiti snagu evangelizacije, kojom je obnovila i preporodila mnoge Crkve;

žuta boja predstavlja AZIJU, koja vrije puna života i mladosti;

zelena boja predstavlja AFRIKU, natopljenu patnjom, ali otvorenu za novo navještenje;

crvena boja predstavlja AMERIKU, kolijevku novih misionarskih snaga;

plava boja predstavlja OCEANIJU i AUSTRALIJU, koja očekuje što suptilniju evangelizaciju.

OTAJSTVA SVJETLA

1. otajstvo: Afrika

U Zdravomariji se govori zaziv: Koji je na Jordanu kršten bio;

ili se poziv na razmatranje kaže prije Očenaša:

U prvom otajstvu svjetla razmatrat ćemo kako je na krštenju na Jordanu na našeg Gospodina Isusa Krista sišao Duh Sveti, a Otac ga je proglasio svojim ljubljenim Sinom. Tim činom Krist nam je htio pokazati da nam je u potpunosti sličan, osim u grijehu, ali nas je i pozvao da si usvijestimo da smo i mi kršteni da bismo bili što sličniji njemu. Zato molimo za sve misionare u Africi da crpe snagu iz svojeg krštenja i budu svjedoci umrloga i uskrslog Gospodina, Spasitelja ljudskog roda.

2. otajstvo: Azija

Koji se na svadbi u Kani objavio;

ili:

U drugom otajstvu svjetla razmatrat ćemo o Isusu Kristu koji je u Kani Galilejskoj Marijinim posredovanjem pretvorio vodu u vino i pobudio vjeru učenika. Čudo koje je Isus napravio na svadbi, koja je događaj ljubavi, a ljubav je vezana uz radosnu vijest, novi život. Usprkos svim teškoćama milost Kristove prisutnosti, gdje god to bilo, obnavlja život, otvara spoznaju: „S Bogom svojim preskačem zidine!“ Tako i vi misionari budite oni koji će „činiti sve ono što vam kaže“ – budite svjetlost svijeta i sol zemlje!

3. otajstvo: Europa

Koji nam je kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje nas pozvao;

ili:

U trećem otajstvu svjetla razmatramo kako nas Gospodin Isus Krist poziva na obraćenje: „Približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“ (Mk 1, 15) Tu nas Isus Krist podsjeća tko smo, čiji smo, tko nas je stvorio i kojim nam je putem ići. Europo, probudi se, obnovi, vrati se svojim korijenima, jedinoj istini i punini svojeg postojanja! „Onaj tko te stvorio bez tebe ne može te spasiti bez tebe.“ (Sv. Augustin) Molimo za sve misionare Europe i svijeta, jer Krist treba našu suradnju, naše da, jer nije dovoljno samo se duhovno roditi, treba duhovno živjeti, razvijati se i biti. Tek se tada Isus i cijelo nebo mogu veseliti zbog tebe, obraćena vjernika, koji po obraćenju postaješ iskustveno svjestan da si dijete Božje. Ja jesam jer TI jesi!

4. otajstvo: Amerika

Koji se na Gori preobrazio i svoju nam slavu objavio;

ili:

U četvrtom otajstvu svjetla razmatrat ćemo kako se Gospodin naš Isus Krist pred učenicima na Gori preobrazio, a Otac ih pozvao da ga slušaju. Otac neprestano zove i nas da slijedimo Isusa, da se otvorimo toj milosti, da prepoznamo ono svjetlo koje samo duša otvorena Bogu može prepoznati. Zato molimo u tom duhu za sve misionare da ustraju na putu preobrazbe sebe, da bi dali sve od sebe i tako pružali očite zna-kove Božje prisutnosti i bili znak nade svima potrebitima.

5. otajstvo: Oceanija i Australija

Koji nam se u otajstvu euharistije darovao;

ili:

U petom otajstvu svjetla razmatrat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist ustanovio euharistiju, u kojoj nas hrani svojim tijelom i krvlju, pod prilikama kruha i vina. Euharistija je središte Crkve i njezin izvor i ondje Isus čeka, čezne za čovjekom, da ga otkupi, oslobodi. U euharistiji u molitvu ulazimo svi zajedno s misionarima, jer nema odvajanja. U euharistiji je Isus, koji želi da se njime hranimo i postanemo njegovo Tijelo, otajstvo u kojem se njegova Krv prelijeva u našu. U euharistiji je naš život i svjedočanstvo, u njoj se duša diže k Bogu u milosti spoznaje spasenja i smisla postojanja. To znači biti živa, putujuća pokaznica za braću i sestre. Ne daj da zaboravimo živjeti za druge, a ne samo sebi koristiti! (sv. Franjo Asiški).

Pripremila: Branka Patafta, Zajednica „Molitva i riječ”, misionarka u Kamerunu (Radosna vijest 10./2024.)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja