Budi dio naše mreže

Povodom spomendana sv. Franje Asiškog u petak, 4. listopada, ravnateljica Male škole Vareš s. Kristina Marjanović gostovala je u emisiji "Aktualno" Hrvatskog katoličkog radija. Govorila je djelovanju franjevačke karizme u Bosni i svim izazovima s kojima su se sestre u dosadašnjem radu susrele

/ mpp

Mala škola Vareš prihvatna zajednica za djecu s teškim osobnim i obiteljskim situacijama smještena u središtu Vareša, gradića 46 km sjeverno od Sarajeva, a posebno franjevačko obilježje donijele su, još 1936., Školske sestre franjevke Krista Kralja.

O povijesti družbe

Družba je utemeljena u Mariboru, krajem 19. stoljeća dolaze u Hercegovinu i Dalmaciju, a u Bosnu stižu 1929. godine i preuzimaju domaćinstvo u velikim odgojnim zavodima Bosne Srebrene u Visokom i u Sarajevu. Potaknute idejom utemeljiteljice majke Margarite Puvher, 1936. dolaze u Vareš, tada razvijeni industrijski grad u kojem je, paradoksalno, vladalo veliko siromaštvo.

Vođene franjevačkom karizmom, na Žalosnu Gospu, 15. rujna 1936. sestre otvaraju nižu (petorazrednu) stručnu školu i dječji vrtić.

Zbog ratnih i političkih okolnosti, godine 1945. državna vlast ukida sve konfesijske škole, pa tako i njihovu pučku školu u Varešu. Sestre su protjerane iz Vareša, a ustanove su prenamijenjene potrebama tadašnje vlasti.

FOTO: Mala škola Vareš

Povratak sestara u Vareš

Skoro 60 godina kasnije, 2004. sestre franjevke su se vratile u Vareš jer su dobile dopuštenje na istom mjestu sagraditi novu kuću. Prepoznavši potrebe mjesta, odlučile su pod starim nazivom škole otvoriti prihvatnu zajednicu za djecu s teškim osobnim i obiteljskim situacijama.

Trenutno brinu za sedamnaestero djece na 24-satnoj brizi, no prate i neke bivše korisnike stipendiranjem, pomaganjem sa stambenim pitanjima i zapošljavanjem.

U zajednici od devet sestara tri rade izravno s djecom, uz pomoć odgajateljica i stručnih timova pojedinih centara za socijalni rad.

“Mala škola je svojevrsni edukativno-odgojni centar”, ističe sestra Kristina s obzirom na to da nude niz seminara, susreta i sadržaja za djecu i odrasle na području Vareša i okolice.

Rad s obiteljima

Nakon boravka u Maloj školi djeca se mogu vratiti u svoje obitelji, stoga sestre rade i na kontaktu s roditeljima i ostalim članovima obitelji.

Nažalost, djeca u Malu školu najčešće dolaze iz obitelji u koje se teško vratiti.

“Konstantno smo u kontaktu s potrebama obitelji djece koju primimo u Malu školu. Smatramo da je za djecu važno da ostanu u kontaktu s obitelji. Međutim, rijetko se događa da se djeca nakon boravka u Maloj školi vrate u svoje domove. Upravo zato pokušavamo nastaviti brigu i s bivšim korisnicima”, objasnila je.

Djelovanje u Varošu sestrama franjevkama omogućava Božja providnost, odnosno donacije.

“Iako, lokalna vlast pokriva dio troškova, uglavnom se financiramo od donacija”, rekla je sestra i zahvalila svim dobročiniteljima koji ih podržavaju.

Emisiju je uredila i vodila Tanja Maleš, a cijelu emisiju možete poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja