Budi dio naše mreže

Deseto M-ljetovanje održano je od nedjelje, 21. srpnja do subote, 17. kolovoza 2024. u Bobovištu na otoku Mljetu, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

/ HKM

Sudjelovalo je oko 200 sudionika u dobi od 20 do 35 godina.

Tema ovogodišnjih kateheza M-ljetovanja je bila molitva „Oče naš“. Kateheze su bile osmišljene da prodube razumijevanje te molitve, a vodili su ih animatori. Svakodnevne kateheze bile su popraćene euharistijskim slavljima i euharistijskim klanjanjem.

Foto: Angelina Tadić

Jedna od posebnosti M-ljetovanja je spoj fizičkog rada, duhovnosti i zajedništva. Mladi su svakodnevno sudjelovali u raznim oblicima fizičkog rada, koji su uključivali gradnju suhozida, održavanje i uređenje okoliša, čišćenje prostora, pripremu zajedničkih obroka i druge aktivnosti potrebne za funkcioniranje prostora u kojem se nalaze. Taj rad nije bio samo praktične naravi, već je imao i duhovnu dimenziju jer su sudionici kroz njega služili jedni drugima, razvijali osjećaj odgovornosti, timski duh i vještine koje su doprinijele stvaranju skladnog i funkcionalnog prostora za sve sudionike, ali i one koji će doći nakon njih.

Foto: Angelina Tadić

Osim fizičkog rada, sudionici su sudjelovali u edukacijskim radionicama koje su predvodili Nacionalni park Mljet, Javna vatrogasna postrojba Mljet, Dubrovačka biskupija i SKAC-ovi volonteri. Te radionice su mladima pružile priliku da nauče više o očuvanju okoliša, sigurnosti u prirodi, ali i o ulozi Crkve u suvremenom društvu. Svakodnevne sportske aktivnosti dodatno su obogatile program.

Tijekom četiri tjedna ljetovanja s mladima su boravili svećenici-duhovnici. Na svakom terminu sudjelovala su dva do tri duhovnika, a ovogodišnje izdanje uveličali su posjeti dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića te umirovljenog zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Foto: Angelina Tadić

Tijekom četverotjednog programa, sudionici su imali priliku ne samo produbljivati svoju vjeru kroz duhovne aktivnosti, već i uživati u prirodi otoka Mljeta i otoka Svete Marije u Nacionalnom parku Mljet na koji su odlazili jedan dan u tjednu. Večeri su bile rezervirane za opuštanje uz more i pjesmu.

Foto: Angelina Tadić

M-ljetovanje organizira Studentski katolički centar Dubrovnik, a u realizaciji programa sudjelovalo je oko 60 volontera i voditelja edukativnih radionica. Među njima su bili: Mario Dabelić iz Javne vatrogasne postrojbe Mljet, Jakov Nodilo i Osvin Pečar iz Nacionalnog Parka Mljet, Igor Trogrlić iz Dubrovačke biskupije te devetorica svećenika – župnik Župe sv. Josipa u Veloj Luci Hrvoje Katušić, župnik župa Očišćenja Marijina u Smokvici i sv. Petra u Čari Ivo Markić, župni vikar u katedralnoj Župi Velike Gospe i Župi sv. Andrije u Dubrovniku Ivan Galjuf, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu Vedran Torić, voditelj Ureda za mlade Dubrovačke biskupije i župni vikar lapadske Župe sv. Mihajla u Dubrovniku Petar Markić, vicerektor u Centralnomu bogoslovnom sjemeništu u Splitu Danko Kovačević, svećenik Varaždinske biskupije Nikola Tomašević, mostarsko-duvanjski svećenik Domagoj Markić i misionar Krvi Kristove Stjepan Ivan Horvat, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja