Budi dio naše mreže

Jedna od njegovih najglasovitijih izreka glasi: „Tko se namjerava šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom!”

/ mpp

Biti dvorski biskup rijetko je odlikovanje, a veoma često opasnost da se čovjek izgubi u dvorskom životu, intrigama i politici. To je bila napast i za sveca Petra Krizologa, donosi Book.hr.

Odrastao je u gradu Forum Cornelii (današnja Imola kod Bologne), gdje je odgojen pod zaštitom biskupa Kornelija. Prvi je put došao u dodir s velikim svijetom kad je kao mladi đakon pratio svog biskupa u Rim. Zlatorječiti je bio sličan Zlatoustome i kao govornik i kao teolog. No na Papu, te na sve koji su se susretali s Krizologom još je više djelovala njegova velika težnja za kreposnim životom. Nadahnut „odozgo”, Papa je posvetio mladog đakona za biskupa i odredio ga za biskupsku stolicu u Raveni, tada prijestolnici Zapadnog Rimskog Carstva.

Tko se namjerava šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom!

Propovjednik koji obraća

Za mladoga biskupa oduševila se i glasovita carica Galla Placidia, koja je upravljala Carstvom umjesto maloljetnog sina Valentinijana. Rado ga je tražila savjete da uzmogne što bolje i pravednije vladati. I mnogi carski dvorjanici, slušajući Petrove propovijedi, počeše vršiti dobra djela: dijeliti milostinju siromasima, izbjegavati nećudoredne igre i plesove, što bijahu posljednji izdanci poganstva na izdisaju. Obraćali su se i mnogi krivovjerci, a nekršteni su molili za krštenje. Petar je bio i veliki prijatelj siromaha. Dijelio je potrebitima, na carskom je dvoru molio za siromahe, obilazio siromašne gradske četvrti pomažući svima kako je znao i mogao. Osobita mu je briga bila sjaj Božje službe. Otprilike 20 godina nosio je nekadašnji đakon iz Foruma Cornellija biskupski štap i teret jedne važne biskupije. Iako je još bio u najljepšoj muževnoj dobi, počeo je sve više osjećati da slabi. Njegovo tijelo izmučeno radom i brigama počelo je otkazivati. Stoga se je sveti biskup povukao iz gradske vreve u tišinu svog rodnog grada da se pripremi na smrt u blizini groba svog svetog zaštitnika, svetog mučenika i biskupa Kasijana.

Tri su stvari, braćo, tri po kojima vjera stoji, pobožnost se održava, krepost traje. Molitva, post, milosrđe. Što molitva traži, postiže post, dobiva milosrđe.

Umro je 3. prosinca 450. i tako se je ugasilo veliko svjetlo koje je rasvjetljivalo Crkvu u tim teškim i nemirnim vremenima. Grad Ravena zavio se je u tugu za svojim nenadoknadivim biskupom, kome nije bilo ravna do dana današnjega. No, Petar Krizolog živi još i danas i to ne samo u nebu kao Božji svetac već i na zemlji u svojim govorima, od kojih je sačuvano dvije stotine. Jedna od njegovih najglasovitijih izreka glasi: „Tko se namjerava šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom!”

Crkva je svetog Petra Krizologa, zbog njegovih nastojanja u naviještanju vjere i ćudoređa, proglasila svojim naučiteljem (1729. godine). Iz jednog od njegovih govora zapisano nam je i sljedeće: „Tri su stvari, braćo, tri po kojima vjera stoji, pobožnost se održava, krepost traje. Molitva, post, milosrđe. Što molitva traži, postiže post, dobiva milosrđe. To troje, molitva, milosrđe i post, jedno su i uzajamni izvor života.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja