Budi dio naše mreže

Senator iz Ohija James David „J.D.“ Vance, novonajavljeni partner u predsjedničkoj utrci Donalda Trumpa na izborima 2024., ima priliku postati drugi katolik potpredsjednik SAD-a.

/ mdj

Vance je drugi najmlađi član američkog Senata. Na dužnost je stupio 2023. Kršten je i krizman u Katoličkoj Crkvi u dobi od 35 godina u dominikanskom samostanu Sv. Gertrude u Cincinnatiju, donosi nedjelja.ba.

Kako prenosi CNA, u tekstu iz 2020. objavljenom u The Lampu pod naslovom O baki i postajanju katolikom, Vance se osvrnuo na svoje obraćenje kao na proces koji se odvijao „polako i neravnomjerno“ tijekom nekoliko godina.

Prema Vanceu, njegov postupni put do vjere bio je nadahnut primjerom njegove bake koju opisuje kao „ženu duboke, ali potpuno deinstitucionalizirane vjere“. Nakon što je odrastao u siromašnoj kući u Apalačkom gorju, četiri godine služio u marincima i stekao diplomu prava na Yaleu, Vance te se smatrao ateistom.

„Bilo je to kršćanstvo moje bake“

Unatoč tomu što je prkosio mogućnostima svog skromnog odrastanja i uspona kroz ekonomske i društvene ljestvice, Vance je rekao kako nije bio zadovoljan stanjem u svom životu, te je počeo razvijati sklonost prema kršćanstvu, a posebno prema katolicizmu.

„Počeo sam se pitati: Jesu li me svi ovi svjetovni pokazatelji uspjeha zapravo učinili boljom osobom? Zamijenio sam vrlinu za postignuće i otkrio da mi ovo prvo nedostaje“, napisao je i dodao: „Postojao je glas u mojoj glavi koji je zahtijevao bolje od mene.“

„Osjećao sam se očajno zbog svjetonazora koji naše loše ponašanje shvaća kao istovremeno društveno i individualno, strukturalno i moralno; koji prepoznaje da smo proizvodi našeg okruženja; da imamo odgovornost promijeniti to okruženje, ali da smo još uvijek moralna bića s individualnim dužnostima; ona koja bi mogla govoriti protiv rastućih stopa razvoda i ovisnosti, ali ne na način čistih zaključaka i njihovih negativnih društvenih vanjština, nego s moralnim zgražanjem.“ Više od bilo koje političke filozofije, Vance je napisao kako je ubrzo shvatio da je ovaj svjetonazor koji je tražio bio onaj koji je dugo poznavao: „Bilo je to kršćanstvo moje bake.“

Snaga koja vodi njegovu politiku

„Unatoč tomu što moja nona nije bila upoznata s liturgijom, rimskim i talijanskim kulturnim utjecajima i stranim papom, polako sam počeo vidjeti katolicizam kao najbliži izraz njezine vrste kršćanstva, vjere usredotočene na Krista koji od nas zahtijeva savršenstvo čak i dok nas bezuvjetno voli i lako oprašta“, napisao je.

Vance je rekao da je „katolički dio njegova srca“ zahtijevao od njega da razmišlja o stvarima koje su uistinu važne, da se prema svom sinu odnosi strpljivo, da ublaži svoj temperament, da cijeni svoju obitelj više od svog prihoda i prestiža i da oprosti onima koji su pogriješili prema njemu.

„Ako sam želio da se taj dio mene njeguje i da raste, trebao sam učiniti više od povremenoga čitanja neke teološke knjige ili razmišljanja o vlastitim nedostacima. Trebao sam više moliti, sudjelovati u sakramentalnom životu Crkve, ispovijedati se i javno se pokajati, ma koliko to bilo neugodno“, rekao je. „I trebao sam milost. Drugim riječima, trebao sam postati katolik, a ne samo razmišljati o tomu.“

U intervjuu za EWTN News Nightly u studenom 2022., Vance je opisao povijest i bogatstvo katoličke vjere kao snagu koja vodi njegovu politiku, rekavši da je „jedan od velikih zaključaka katoličke tradicije da istodobno imate javnu politiku koja štiti život i također poštuje dostojanstvo američkog rada.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja