Budi dio naše mreže

Otac obitelji Ulma, čiji su članovi mučenici nacističkoga režima, bio je jedan od rijetkih stručnjaka za fotografiju i fotografsku kameru u to vrijeme prve polovice 20. stoljeća.

/ anh

U posljednje vrijeme – otkako su beatificirani u nedjelju, 10. rujna, prošle 2023. u rodnome Markowu – izlazi na vidjelo više detalja i informacija o skromnoj poljskoj poljoprivredničkoj obitelji koja je ubijena zbog skrivanja Židova tijekom Drugoga svjetskog rata.

Obitelj Ulma, nakon beatifikacije, ima svoj spomendan i u Poljskoj se slavi kao blagdan 7. srpnja i upravo je proslavljen protekloga vikenda.

Bili su poljoprivrednici. Imali su svoje svakodnevne obiteljske poslove i obaveze na imanju i u poljima, ali i kao svaka obitelj neke svoje interese, pa tako i njihov otac.

Jozef se ozbiljno bavio fotografijom kada to nije mogao biti samo hobi, već je nova tehnologija tražila puno više opreme, a iziskivala je truda i vremena, daleko od današnje dokolice s digitalnom fotografijom u kojoj se ama baš sve i ama baš svatko u svakom trenutku može time baviti zahvaljujući jednostavnosti mobitela na kojima je fotografiranje samo jedna od aplikacija. U to vrijeme je i za fotografiranje i za razvijanje trebalo i vremena i prostora i financijskih sredstava.

Internetska stranica Aleteia prenijela je riječi  kardinala Marcella Semeraria koji je rekao da ne zna „postoje li drugi sveci ili blaženici čiji je život fotografski tako dobro dokumentiran zahvaljujući blaženom Jozefu Ulmi“, te se također upitao: „Može li se proglasiti svetac zaštitnik fotografa?” Naime, Jozef Ulma je bio strastveni fotograf i godinama je brižno dokumentirao život svoga kraja i svoje obitelji.

Naslovnica knjige o obitelji Ulma

Mnoge od tih fotografija objavljene su u poljskome izdanju knjige ‘Blaženi mučenici iz Markowe’, a može se nabaviti putem web knjižare nakladničke kuće Bernardinum. U njoj sam autor Grzegorz Gałązka, također profesionalni fotograf, tvrdi: „Jozef Ulma je prvi fotograf kojeg je beatificirala Katolička crkva.“

Ipak, ove bi riječi svakako trebalo provjeriti jer su stotine ljudi proglašene blaženima unatrag stotinu godina i moguće je da su neki od njih ipak bili fotografi.

No, neizbježna je činjenica – koliko je u svemu tome bio ozbiljan i sistematičan – da je Jozef Ulma početkom 20. stoljeća posjedovao mnoge knjige na ovu temu i proučavao je umjetnost fotografije koja se tek počela predstavljati svijetu.

Podsjetimo, članove obitelji Ulma, koja je brojila devetero članova, ubili su nacisti u njihovoj obiteljskoj kući 1944. godine zbog skrivanja osam Židova. Boravili su u njihovoj kući u tajnosti godinu i pol dana dok ih nije otkrila njemačka policija.

Obitelj je proglašena blaženom 10. rujna 2023. i to je bilo prvi put u povijesti da je cijela obitelj bila proglašena blaženom zajedno, uključujući i dijete koje je majka nosila u utrobi.

Dikasterij za kauze svetaca: Nerođeno dijete obitelji Ulma kroz mučeništvo je kršteno krvlju

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja