Budi dio naše mreže

Papa koji se prvi u povijesti odrekao papinske časti i vratio pustinjačkom životu.

/ Marija Bačić

Danas se susrećemo s neobičnim svecem – papom Celestinom V. koji je, doduše, više bio svetac po svom pustinjačkom životu negoli po papinstvu. Naime, Petar da Morrone, kako se Celestin zvao prije papinstva, rođen je oko 1215. godine u južnoj Italiji, kao jedno od dvanaestero djece skromnih seljaka. Pobožna majka otvorila mu je put u Božju blizinu, pa se mladić nakon navršene 20. godine života odlučio za redovništvo. Ušao je u samostan Santa Maria di Faifoli, ali nakon nekoliko godina takvoga života odlučio se za pustinjački život, koji u obližnjim molisanskim brdima u to vrijeme nije bio rijetkost. U Rimu je 1238. godine zaređen za svećenika, a papa Inocent IV. dopustio mu je da i dalje živi kao pustinjak.

Na povratku iz Rima nastanio se na brdu Morrone, gdje je počeo živjeti sa svoja dva učenika. Poslije pet godina preselio se na brdo Maiela i tamo utemeljio pustinjačko naselje, redovničku zajednicu koja je uklopljena u benediktinski red. Po njemu su nazvani celestinci, premda je puni naziv bio Braća Duha Svetoga. Petar da Morrone 1286. godine sazvao je generalni kapitul svoga reda i odrekao se službe priora da bi se mogao posvetiti samoći i kontemplaciji. Na brdu Morroneu podigao je svoju posljednju pustinjačku naseobinu i tu ga je zatekla vijest o izboru za papu.

Naime, papa Nikola IV. umro je u Rimu 4. travnja 1292. godine, a 12 kardinala potom je papu biralo punih 27 mjeseci. Tada je zbog svoje svetosti i mudrosti izabran Petar. Njegovih 80 godina i neupućenost u političke i druge spletke dovele su do toga da je nakon pet mjeseci odstupio, odrekavši se papinstva i vratio se pustinjačkom životu. To je izazvalo snažnu reakciju kod prosjačkih redova, pa ga je novi papa Bonifacije VIII. zatočio u dvorcu Fumone. Tamo je preminuo na današnji dan, 19. svibnja 1296. Nezadovoljan načinom kako se postupalo s papom Celestinom, papa Klement V. proglasio ga je svetim 5. svibnja 1313. godine. Zaštitnik je knjigoveža, Isernije, Aquile, Urbina, Molisea te mnogih drugih naselja, župa i crkava.

Neka nam zagovor ovog velikog sveca bude na pomoći.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja