Budi dio naše mreže

Gradonačelnik Varšave proveo je novu politiku zabrane vjerskih simbola poput raspela u državnim uredima.

/ mdj

Uredskim radnicima također je zabranjeno isticanje vjerskih simbola na svojim radnim mjestima. Ipak, ova se zabrana ne odnosi na osobne vjerske predmete poput ogrlica, tetovaža ili narukvica koje nose zaposlenici, donosi portal zenit.

Prema novinama, novi propisi nalažu da svi službeni događaji moraju biti svjetovni i bez molitve. Ažurirani kodeks ponašanja također zahtijeva od javnih službenika da poštuju istospolne parove, dopuštajući im prikupljanje službenih dokumenata u ime svojih partnera unatoč nedostatku zakonskog priznavanja njihovih veza prema važećem poljskom zakonu. Osim toga, državni službenici u Varšavi sada su dužni poštovati odabrane zamjenice pojedinaca.

U smjernicama stoji: „U slučaju transrodne osobe čiji se izgled razlikuje od spola navedenog u službenim dokumentima, oslovljavajte je imenom po njezinu izboru ili rodnim zamjenicama. Osobi koja nije binarna treba se obraćati zamjenicom koju preferira.” Na pitanje predstavlja li zabrana vjerskih simbola diskriminaciju, gradonačelnikov glasnogovornik je pojasnio: „Provedba ustavne odredbe o neutralnosti države ključna je za osiguranje vjerske slobode svih građana.“ Čak je i nadodao: “Uredi moraju tretirati sve građane jednako.” Rafał Trzaskowski, nedavno ponovno izabran za  za gradonačelnika Varšave, također je potpredsjednik centrističke stranke Građanska platforma (PO), koja trenutno predvodi vladajuću koaliciju u Poljskoj. Ovaj potez u skladu je sa širim naporima za sekularizaciju unutar stranke, što dokazuje poziv čelnika PO i sadašnjeg premijera Donalda Tuska 2021. za uklanjanje raspela s javnih zgrada. Ova politika odražava stalni pomak prema sekularizmu i inkluzivnosti u javnoj upravi Varšave.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja