Budi dio naše mreže

Profesionalni odbojkaš Ludovic Duée bit će postulant Redovitih kanonika Majke Božje, tradicionalne zajednice u Lagrasseu.

/ dz

Istaknuti francuski odbojkaš najavio je da se namjerava pridružiti maloj, tradicionalnoj zajednici kanonika, tek od kapetana svoje momčadi do pobjede na nacionalnom prvenstvu u odbojci.

Govoreći za Ouest France, 32-godišnji Ludovic Duée objavio je svoju namjeru pridruživanja Regularnim kanonicima Majke Božje. Duée je izjavio da je birao između “poziva i profesije”.

Nedavno je ovaj profesionalni odbojkaš i kapetan momčadi Saint-Nazaire Volley-Ball Atlantique osvojio naslov prvaka Francuske u odbojci. No utakmica državnog prvenstva bit će mu i posljednja, prema izjavama medijima. Duée će ove godine ući u redovničku zajednicu, gdje će provesti prvih nekoliko mjeseci kao postulant. Sa sjedištem u južnoj Francuskoj, relativno mlada zajednica slijedi pravilo sv. Augustina i marijansku duhovnost temeljenu na sv. Ljudevitu Mariji de Montfortu i Maksimilijanu Kolbeu.

Iako odgojen kao katolik, kao tinejdžer nije obraćao pozornost na vjeru, Duée je rekao da je na Boga gledao kao na nekoga “s pištoljem, spremnog da me udari ako skrenem s puta”, piše LifeSiteNews.

Njegovo otkriće zajednice dogodilo se tijekom godina ograničenja povezanih s COVID-19, tijekom kojih je bio prisiljen na razdoblje intenzivnijeg razmišljanja. Nakon što je upoznao Kanonike, koji su bili blizu mjesta gdje je živio, odbojkaška zvijezda je izjavila da se njegova percepcija Boga promijenila. Napustio je svoju ideju o “prijetećem Ocu koji je bio tu da zadaje udarce” u korist “Boga punog ljubavi”.

“Otkrio sam da me Bog voli i da je čekao samo jedno, da i ja zavolim Njega.” To je, rekao je, “bila osnova ovog putovanja.”

Osnovana 1971. godine, zajednica broji 39 muških redovnika, a ženski ogranak reda osnovan je tridesetak kilometara dalje.  Nakon što završi postulaturu, s pretpostavkom da će se i on i zajednica složiti da nastavi formaciju, Duée će primiti habit i ući u novicijat koji traje najmanje godinu dana. Privremeni zavjeti polažu se po završetku novicijata, a oko pet godina nakon pristupanja zajednici i preuzimanja habita, član polaže doživotne zavjete.

Sami kanonici tvrde da je njihov duhovni život “kršćanski život: pripadati Kristu i živjeti u Crkvi. To naravno zahtijeva pobožnost prema Blaženoj Djevici, uzoru i Majci Crkve.” Napominju da se u njihovoj zajednici marijanska pobožnost posebno bavi posvetom Mariji.

Kao kanonici, članovi zajednice imaju posebnu karizmu življenja u zajednici i sjedišta u svojoj crkvi. Njihov život izgrađen je na liturgiji, zajedničkom životu u radu i molitvi te apostolatu. “Cilj je postati svećenik. Odazivam se onome što smatram unutarnjim pozivom,” rekao je Duée. Zajednicu kojoj je pristupio na razlučivanje Božjeg poziv je toplo opisao kao “vrlo dinamičnu i otvorenu prema svijetu, s vrlo izraženom apostolskom karizmom”.

Doista, mlada zajednica privukla je brojne obitelji i mlade ljude oko sebe, nudeći utočište za muškarce i žene, pripremu za brak i mjesto za studente da provode vrijeme u tihom proučavanju i molitvi. Posjetiteljima opatije također se pruža prilika dobiti duhovno vodstvo kod jednog od kanonika, a kanonici se redovito može vidjeti kako vode ili sudjeluju u raznim hodočašćima u drevna svetišta diljem Francuske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja