Budi dio naše mreže

Predstavnik Njemačke katoličke biskupske konferencije potaknuo je crkvene vođe u Africi da pokrenu procese kanonizacije njemačkih mučenika koji su nasilno ubijeni u raznim afričkim zemljama.

/ mdj

ACI Africa, CNA-ov novinski partner u Africi, pitao je oca Helmuta Molla, koji je sastavio biografije više od 30 njemačkih mučenika, žrtvi nasilja u Africi, što se poduzima kako bi se osiguralo da se njihova kanonizacija otvori, donosi CNA.  “Vaše mjesne Crkve trebale bi osigurati da ovi njemački mučenici budu uzdignuti na čast oltara”, stoji u pismu.

Na kraju drugoga tisućljeća Crkva je ponovno postala Crkva mučenika. U našem su se stoljeću vratili mučenici, često nepoznati, poput ‘nepoznatih vojnika’ velike Božje stvari.

Između ostalog, zapisano je i: “Molim vas, prevedite biografije afričkih mučenika na svoj nacionalni jezik!” Kazao je da se trenutno ove biografije “prevode na arapski, ali postoje poteškoće s tiskanjem”.

Moll, povjesničar s prethodnim iskustvom služenja u vatikanskoj Kongregaciji za nauk vjere kao i vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca, počeo je sastavljati biografije njemačkih mučenika na zahtjev katoličkih biskupa u Njemačkoj.

Tko su mučenici?

Apostolsko pismo pape Ivana Pavla II. iz studenog 1994. o pripremi za jubilej 2000. godine, Tertio Millennio Adveniente, nadahnulo je autora kompilacije ovih životopisa. U tom apostolskom pismu papa Ivan Pavao II. poručio je: “Na kraju drugoga tisućljeća Crkva je ponovno postala Crkva mučenika. U našem su se stoljeću vratili mučenici, često nepoznati, poput ‘nepoznatih vojnika’ velike Božje stvari.”

Njemački svećenik izrazio je optimizam da će njemački mučenici ubijeni diljem Afrike revitalizirati Crkvu u Njemačkoj, istaknuvši da oni, plativši najvišu cijenu, ‘pokazuju misionarski žar koji je danas tako važan za našu zemlju’.

Njemački mučenici u Africi, čiji su profili dokumentirani, uključuju oca Franza Jägera, člana Oblata koji je ubijen 1905. u jugozapadnoj Africi tijekom Herero ustanka. Nadodajmo da je jugozapadna Afrika bila teritorij pod južnoafričkom upravom od 1915. do 1990. godine i postala je današnja Namibija.

Ostali uključuju tri dominikanske misionarke koje su izgubile život u Rodeziji (današnji Zimbabve) 1977.: sestre Magdala (Christa Elisabeth) Lewandowski iz Kiela, Epiphany (Berta) Schneider iz Münchena i Ceslaus (Anna) Stiegler iz Gornjeg Palatinata.

Ostali su bili benediktinski misionari, sestre misionarke sv. Benedikta od sv. Ottiliena koje su ubijene u Tanzaniji, kao i svećenik misionar Presvetog Srca i dva mala brata Charlesa de Foucaulda, ubijeni u Kongu.

Njemački svećenik izrazio je optimizam da će njemački mučenici ubijeni diljem Afrike revitalizirati Crkvu u Njemačkoj, istaknuvši da oni, plativši najvišu cijenu, “pokazuju misionarski žar koji je danas tako važan za našu zemlju”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja