Budi dio naše mreže

"Najbolji način za oslobađanje od prisilnih misli jest ignoriranje tih misli. Zamoli Boga da nas oslobodi tih misli. Predaj Gospodinu te misli kroz molitvu. Kako ih se riješiti? Nema lakog rješenja. Svakako koristi rješavanje korijenskog problema", poručio je o. Jakov Milić.

/ im

Korisnici društvenih mreža rado posjete profil karmelićanina o. Jakova Milića koji ih svojim razmišljanjima potiče na kršćanski rast. O. Jakov od Križa inače je liječnik, a nedavno je zaređen za svećenika. Na društvenim mrežama odlučio je govoriti o prisilnim mislima. U nastavku prenosimo prvi dio o problemu prisilnih misli s kojima se danas velik broj ljudi suočava.

Mnogi vjernici imaju problema s prisilnim mislima koje im stvaraju tegobe. Često su manifestacija nagomilanih frustracija i tjeskobe koju ne uspijevamo rješavati na neki drugi način. Često dolaze poput insinuacije, parazitiraju na nama i mogu biti teške i naporne. Treba ih tretirati kao i svaku drugu rastresenost: ne zadržavati se na njima i ne davati im prostora. U suprotnom će ti glasovi postati glasniji. I dobro znaj: to nisu tvoje misli, to su prisilne misli koje ti ne želiš. Za te misli ti nisi odgovoran ni kriv ni pred Bogom. Bog zna da čovjek to ne želi.

Najbolji način za oslobađanje je ignoriranje tih misli. Zamoli Boga da nas oslobodi tih misli. Predaj Gospodinu te misli kroz molitvu. Kako ih se riješiti? Nema lakog rješenja. Svakako koristi rješavanje korijenskog problema. Što je to u mojoj dubini što me muči? Mogu li o tome s nekim otvoreno pričati? Što je to što me koči da budem sretan? Važno je tim mislima ne dati prostora, važno je učiniti distancu prema njima. Ne daj im snagu koju nemaju. Kao kad se sv. Tereziji ukazao demon, pogledala ga je, rekla: opet ti, i okrenula se. Uvaži da takve misli postoje, ne bori se s njima jer si tako samo pogoršavaš tjeskobu koju osjećaš.

Humor je često najbolja obrana od tih misli. Ili pokušaj s prokušanom metodom: duboko udahni, pogledaj Gospodina, izmoli neku kratku molitvu i učini znak križa.

Često te misli počinju riječima „što ako“, kad je moguće, ne dopusti ni dovršetak misli koje počinju tim riječima. Humor je često najbolja obrana od tih misli. Ili pokušaj s prokušanom metodom: duboko udahni, pogledaj Gospodina, izmoli neku kratku molitvu i učini znak križa. Ili, vrlo jednostavno, sjeti se onoga o čemu si prethodno razmišljao ili radio, jer kušnje i napasti upravo nas žele odvratiti od našeg zadatka. Možeš pokušati prihvatiti te prisilne misli uz dozu humora. Reduciraj ih na razinu apsurdnog. Ako osjetiš misao da skočiš kroz prozor, našali se s tom misli: pa tek sam na drugom katu, nije strašno, možda sljedeći put budem na osamnaestom pa će biti zanimljivije. Ne daj tim mislima tragičnu dimenziju. Ne daj im snagu koju nemaju. Ova metoda koristi jer ti postaješ gospodar tih misli, one ne vladaju tobom.

Metoda materijaliziranja i udaljavanja od misli: može koristiti i metoda u kojoj si „materijaliziraš“ tu misao koja ti se pojavljuje. Promatraj ju, dozvoli si osjetiti emocije koje ta misao pobuđuje. Vjerojatno je ta emocija strah ili tjeskoba. Dopusti si osjetiti taj strah i ne opiri mu se. Ne moraš ga razumjeti, ne moraš ga secirati, ali ga nastoj osjetiti najviše što možeš u danom trenutku. Promatraj tu misao, ali sad fokus prebaci na svoj zatiljak, nastoj pažnju usmjeriti na prostor iza te materijalizirane prisilne misli. Sad si ponovno dozvoli baviti misli s početka. Kako se osjećaš? Ako je misao izgubila težinu koju je imala, Bogu hvala. Ako nije, nastoj ponoviti ovu tehniku. Možda pomogne.

Nemoj prekidati što radiš da bi se pomolio ili učinio štogod drugo u što inače bježiš.

Često su prisilne misli povezane s prisilnim radnjama koje osoba čini da bi si olakšala tjeskobu. Metoda izlaganja i prevencije odgovora temelji se na tome da kod pojavljivanja prisilne misli ne činiš prisilnu radnju kojom inače olakšavaš. Umjesto da činiš taj neki ritual koji inače činiš, bilo da se radi o molitvi ili nečemu drugome, kad se misao pojavi, ignoriraj ju dok ne prestaneš ovisiti o kompluzivnoj radnji koja ju prati. Treba vremena da ovo počne ostvarivati svoj učinak, ali budi strpljiv. Ako ti se misao pojavi dok radiš, završi svoj posao, ma koliko teško bilo. Nemoj prekidati što radiš da bi se pomolio ili učinio štogod drugo u što inače bježiš. Tako ćeš sebi pokazati da možeš bez te prisilne radnje. Da si jači od tih mehanizama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Br. Jakov od Križa (@br.jakov)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja