Budi dio naše mreže

Ove godine, 2. rujna obilježava se 50. godišnjica smrti J. R. R. Tolkiena. Je li ovo obljetnica koju bi i katolici trebali slaviti? Postoji li nešto o Tolkienu ili njegovim djelima što je vrijedno slavljenja iz katoličke perspektive?

/ mdj

Gospodar prstenova kao prekretnica za mnoge

Prema Tolkienovim riječima, Gospodar prstenova je fundamentalno religiozno djelo – napose – katoličko, prenosi Aleteia.

Mnogi ljudi svjedoče da im je upravo njegovo djelo “Gospodar prstenova” poslužilo kao prva stepenica prema vratima Crkve.  Jedan obraćenik izjavio je: “Kada sam je prvi puta pročitao, nisam imao jasnu predodžbu o dubljim vjerskim ili katoličkim elementima.”

“Bio sam previše neupućen u vjeru koju sam tek trebao ispovijediti da bih vidio njezinu prisutnost u Međuzemlju”.

Kada sam je prvi puta pročitao, nisam imao jasnu predodžbu o dubljim vjerskim ili katoličkim elementima.

“Vidio sam ono što vide milijuni njegovih čitatelja, bilo da su katolici ili protestanti, Židovi ili ateisti. Vidio sam da je ova priča smještena u svijet u kojem je samo požrtvovna ljubav jedini način rasta u krepostima i da su takvi čini požrtvovnosti jedini načini da se moć zla može pobijediti”, nadodao je.

“Nisam siguran kada sam saznao da je Tolkien cijeli život bio praktičan i pobožan katolik, ali, kad sam to saznao, zaintrigiralo me je otkriti postoji li veza između vjere koju je Tolkien ispovijedao i priča koje je pričao.” Takav interes se rasplamsao kada sam pročitao Tolkienove riječi da je “Gospodar prstenova, naravno, temeljno religiozno i katoličko djelo.”

Tolkien – praktični katolik

Podsjetimo, John Ronald Reuel Tolkien rođen je 1892., a umro 1973.

Bio je veliki i strastveni poznavatelj engleskog jezika. Bio je profesor anglosaksonskog (staroengleskog) na Sveučilištu u Oxfordu. Napisao niz priča, uključujući najpoznatije Hobit (1937.) i Gospodar prstenova (1954. – 1955.), čija je radnja smještena u izmišljenoj verziji našeg svijeta prozvanoj kao Middle-earth.

Vidio sam da je ova priča smještena u svijet u kojem je samo požrtvovna ljubav jedini način rasta u krepostima i da su takvi čini požrtvovnosti jedini načini da se moć zla može pobijediti.

Zanimljiva je bila Tolkienova jaka privrženost njegovoj supruzi Edith. Upoznali su se kad je njemu bilo 16, a njoj 19. Oboje su bili siročad, bez oca i majke. Vjenčali su se osam godina kasnije i ostali u braku do njene smrti, punih 55 godina. Njezina smrt ga je jako pogodila, a umro je 21 mjesec nakon nje. Pokopani su u istom grobu u Oxfordu, gradu u kojem je Tolkien dugo godina predavao na poznatom sveučilištu.

Danas se prešućuje jedna važna činjenica – da je Tolkien bio praktični katolik.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja